Uitstap van de week: wandelen door het Muziekbos

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week: wandelen door het Muziekbos in Ronse.

Fluitend door het heksenwoud

Het Muziekbos in het noordoosten van Ronse is een heerlijke wandelplek. Het is een domein van 110 hectare groot dat wordt beheerd door het agentschap Natuur en Bos. De naam ‘muziekbos’ is een beetje misleidend, want hij heeft niets met muziek te maken. Wel met ‘muz’, het Keltische woord voor moeras, een drassig stuk grond tussen vijvers. De verhalen, bijvoorbeeld over een woudorgel dat ‘s nachts wondere koraalzangen laat horen, zijn dus een pure mythe. Dat heks Tanneken en een woeste weerwolf hier ronddolen zal helaas – of gelukkig? – ook niet kloppen. Maar dat Julius Caesar en Keizer Karel hier ooit zijn geweest, is hoogstwaarschijnlijk wél waar.

De Muziekbosroute is een van de vier uitgestippelde wandelingen in het domein. Midden in het bos vind je de Geuzentoren; een intrigerend, rond bouwwerk opgetrokken in ijzerzandsteen. Het is een van die zinloze, maar mooie romantische gebouwen of ‘follies’ die in de negentiende eeuw vaak werden opgetrokken. Heel mooi zijn de Sinnenbanken vlakbij, een stel gestileerde rustbanken.

Het is hier verboden om de aangegeven paden te verlaten. Zijn de kinderen mee? Die kunnen zich wél uitleven op een van de twee speelzones in het bos, eentje voor -12 en eentje voor +12-jarigen. In Café Les Soeurs Louise in de Louise-Mariestraat kan je genieten van een hapje en een drankje, onder meer biertjes van de lokale brouwerij Keun.

Praktische info

  • Vertrekpunt & parkeren: Kerk Louise-Marie, La Saleestraat, 9680 Louise-Marie (Maarkedal)
  • Afstand: 11 km
  • Periode: permanent
  • Traject: het traject is ter plaatse bewegwijzerd
  • Extra info: fiches en gpx-bestanden download je hier. Je kan hier ook een brochure bestellen met de wandelroute en uitgebreide uitleg over het gebied, stopplaatsen enzovoort.

Coverbeeld: Toerisme Oost-Vlaanderen

Meer uitstapjes:

Partner Content