Vakantie met mijn puber?

Door De Redactie

Je tiener mee op reis? Als ouder ben je gênant gezelschap en word je nog nét gedoogd. Dankzij onze tips wordt zo'n reis mét puber een succes!

1. Meldpunt vakantie

Minstens één week voor je boekt, vraag je al je reisgenoten om hun favoriete vakantiebezigheden te noteren op het memo- of prikbord. Staat er 'zwembad & zon & tennis & disco' aan de ene kant en 'mooie museau & gezellige stad & lekker eten' aan de andere, zoek dan een vakantieverblijf met zwembad én animatie, dicht bij een grote stad. De juiste bestemming en formule vinden is belangrijk, voor een vakantie waar iedereen blij mee is en die bovendien past in je budget.

2. Maak vooraf afspraken

Maak vooraf duidelijke afspraken: wat wil je, wat wil je niet. Maar ook: wat wil je puber, wat wil je puber niet. 's Avonds samen eten, of minstens één keer op uitstap samen of elke ochtend samen ontbijten om 10u. Maak je géén afspraken, dan riskeer je dat je puber tot 's middags in bed blijft. Als je dan nog moet onderhandelen is de vakantiestemming om zeep. Trucje: verpak de afspraken leuk voor je puber. Dus zet bij de afspraken ook dingen als: wat extra vakantiezakgeld,…

3. Kies voor het compromis

Niet te streng zijn! Sleep ze niet mee van het ene museum naar het andere, van het ene chique restaurant naar het andere… Wil jij met alle geweld een kerk in, dan is er toch niks op tegen dat je puber op een trede voor het portaal op je wacht, genietend van een ijsje?

4. De pro van een puber

Pubers zijn al ouder en groter en je kunt dus eindelijk eens wat verder weg en/of avontuurlijker op reis. Sommige touroperators organiseren groepsreizen speciaal voor gezinnen met kinderen tussen de 12 en 16 jaar. De kinderen trekken dan met elkaar op. En wees gerust: ook de meest grillige tiener wordt enthouasiast op zo'n avontuurlijke reis.

5. Loslaten is de kunst

Gun je puberende kroost wat vrijheid. Als je logeert op een camping of in een vakantiewoning met grote tuin, kan je een aparte tent voor hen opstellen. Afhankelijk van hun leeftijd en zelfstandigheid, plant je hun tent dicht bij je eigen tent of huis neer, of juist helemaal aan de andere kant van het terrein.

6. Gun ze gezelschap

Een vriendje of vriendinnetje dat meereist, liefst eentje dat op dezelfde golflengte zit als je puber en dus je zoon/dochter precies begrijpt, kan de sfeer opkrikken. Kind blij, ouders blij. Misschien niet echt een "vakantie onder ons", maar wel een leuke vakantie voor iedereen.

7. Taalhulpjes voor tieners

Er zijn leuke taalgidsjes met woorden en zinnen die worden gebruikt door tieners. Geen woordenboekentaal dus.
www.hoeoverleefik.nl

Partner Content