View on Peniscola from the top of Pope Luna's Castle , Valencia, Spain; Shutterstock ID 404636176

Vakantie in Spanje? 4 tips om de hitte te trotseren

Wie binnenkort naar Spanje vertrekt, wees gewaarschuwd, want het land kreunt onder de hitte. Enkele tips om je verblijf er zo aangenaam mogelijk te maken.

De temperaturen lopen de komende dagen op tot 47 graden en dat is op verschillende plaatsen, zoals Madrid, zo’n 18 graden warmer dan normaal.

Warmterecords

De Spaanse meteorologische dienst maakt zich zorgen: “Er sneuvelen historische warmterecords. Alles in het binnenland is kurkdroog waardoor het gevaar op bosbranden zeer hoog is.” De meteorologen vrezen ook dat dit zich in de toekomst nog zal herhalen, want de opwarming van de aarde speelt hier wel degelijk een rol.

Het is ook oppassen voor meer maag- en darmklachten. Er zijn nu al 15 procent meer toeristen met infectieproblemen tegenover de eerste twee vakantieweken van vorig jaar.

4 tips om het koel te houden

Vertrek je op vakantie naar Spanje? Hou deze vier tips dan in het achterhoofd:

  1. Drink de hele dag door water, minstens twee liter per dag, om goed gehydrateerd te blijven. Je vochtbalans blijft zo op peil, aangezien we meer transpireren dan normaal. Let wel op met het water dat je drinkt. Drink absoluut geen water van de kraan. Ook voor het poetsen van je tanden gebruik je best flessenwater.
  2. Vermijd intensieve inspanningen tussen 11.00 en 17.00 uur en probeer je zo weinig mogelijk bloot te stellen aan de directe zon. Ga je toch in de zon? Smeer je dan in met de hoogste factor en draag een hoofddeksel. Kleine kinderen mogen dan helemaal niet in de zon.
  3. Draag lichte en luchtige kleding, bij voorkeur van katoen of linnen. Ook satijn geeft een lekker verkoelend effect. Vermijd synthetische stoffen.
  4. Heb je het echt té warm? Leg dan een natte handdoek, washandje of ijszak in je nek of op het hoofd, en stop je voeten in een emmer koud water. Of laat gedurende tien seconden koud water over de polsen lopen. Wapperen met een krant of magazine is geen goed idee: door die kleine inspanning krijg je het net warmer.

Bron: deredactie.be, De Morgen

Ook interessant:

Partner Content