Veilig op reis met de auto

Door De Redactie

Dit weekend zijn weer duizenden Vlamingen op weg naar het Zuiden, of terug onderweg naar huis. Omdat er de laatste tijd zo veel ongevallen gebeurden, zetten wij nog een keer de belangrijkste tips voor een veilige autovakantie op een rij.

1. Check voor vertrek je bandenspanning

In juli en augustus wordt één op vijf dodelijke ongevallen op Franse snelwegen veroorzaakt door een kapotte band.

2. Laad je auto slim in

Plaats bagage bij voorkeur in de kofferbak en niet op het dak. Laat ook geen losse voorwerpen in de auto rondslingeren. Bij een botsing worden ze gevaarlijke projectielen.

3. Vertrek uitgerust en neem voldoende pauze onderweg

In juli en augustus heeft één op de drie ongevallen op de snelweg met vermoeidheid te maken. Vertrek daarom uitgerust en neem iedere twee uur een pauze. Ook tijdens de laatste kilometers, want dan gebeuren er vier keer meer ongevallen. De gevaarlijkste momenten zijn tussen 14 en 16 uur, en tussen 2 en 6 ’s nachts. Het risico om in te dommelen is dan drie keer groter. Als je moe begint te worden, las je best een hazenslaapje van 15 à 20 minuten in. ’s Nachts pauzeer je best om het anderhalf uur.

4. Wissel geregeld van chauffeur

Zo kan de ene een stuk rijden, terwijl de andere slaapt. Zorg wel dat de passagier naast de bestuurder wakker blijft. Zien slapen, doet slapen.

5. Radio aan, verwarming uit

Zet de radio aan en de verwarming uit, want daar word je slaperig van. Vermijd ook zware maaltijden, alcohol en slaapverwekkende geneesmiddelen.

6. Vergeet de basisregels niet

Ook al ben je in vakantiestemming: klik je gordel vast, respecteer de snelheidsbeperkingen en bewaar een veilige afstand.

7. Bereid je route voor

Vermijd stress door je route goed voor te bereiden en voorzie alternatieven in geval van files.

8. Zorg voor voldoende drank en eten

Zo ben je voorbereid als je in een file terechtkomt of lang moet wachten bij autopech.

9. Laat je wagen niet onbewaakt en maak een kopie van je papieren

Bewaar die op een veilige plaats zoals je hotelkamer of handtas. Zo kan je erop terugvallen als je auto gestolen wordt.

Partner Content