Vlekkeloos schoon

Door De Redactie
Rode wijn, chocolade, fruitvlekken op je witte linnen of je dure jurk? Zó weg, met onze schoonmaaktips voor de tien meest gemaakte vlekken!

Op textiel

Rode wijn

1. Dep met een droge doek. Niet wrijven, want dan kan de vlek zich nog meer vastzetten.
2. Giet er koud water over.
3. Strooi er zout op en laat dit liggen tot het roze kleurt.
4. Los op met kokend water.
5. Nog niet helemaal weg? Week de stof dan in een oplossing van één deel azijn met twee delen water tot de vlek heel licht is. Achteraf wassen zoals gewoonlijk.

Koffie en thee

1. Hoe sneller je reageert, hoe beter. Spoel met koud water en wrijf in met (marseille)zeep.
2. Zie je de vlek pas achteraf, doe er dan azijnoplossing (één deel azijn, twee delen water) of citroensap op en spoel daarna uit.

Tip: in handwasmiddelen (bv. Biotex) zitten vaak enzymen, en die tasten wol en zijde aan. Gebruik voor die stoffen een aangepast vlekkenmiddel (bv. Wip Vlekken en Kragen).

Chocolade

Chocoladevlekken verdwijnen met een sopje van één eetlepel enzymenhoudend wasmiddel en twee kopjes water. Zit je aan de feesttafel, vraag dan melk. Doop de vlek daarin, laat goed inwerken en spoel uit.

Rood fruit

Besprenkel zo snel mogelijk met citroensap, een natuurlijk bleekmiddel. De rest van de vlek verdwijnt dan wel in de wasmachine.

Vinaigrette, olie en jus

Neem wat afwasmiddel en wrijf dat op de vlek. Spoel uit en stop het daarna gewoon mee in de wasmachine.

Kaarsvet

Laat het kaarsvet eerst volledig drogen en schraap dan zo veel mogelijk weg. Leg de stof tussen enkele vellen keukenpapier en strijk eroverheen tot al het vet door het keukenpapier is opgenomen.

Transpiratievlekken

De gelige vlekken die je vooral op wit wasgoed ziet, krijg je weg in een sopje van vier lepels zuiveringszout en een vierde kop warm water. Laat, indien nodig, twee uur weken. Deppen met witte azijn helpt ook. Nadien wassen als gewoonlijk.

Lippenstiftvlekken

Spuit er haarlak op, laat intrekken, drogen en veeg af. De lippenstiftvlek komt gewoon mee.

Bloed

Het ziet er erger uit dan het is, want bloed is makkelijk weg te krijgen met koud water met keukenzout.

Groenten

Vlekken van verse groenten hebben niet veel nodig, even spoelen met koud water volstaat. Tomatensap en spinazie zijn hardnekkiger. Die hebben een sopje van warm water met wat wasmiddel nodig.

Tip: Make-up-pads zijn ideale sponsjes voor vlekken. Neem enkele make-up-pads en doop eentje in het juiste oplosmiddel, leg de vochtige pad onder de vlek en een droge erbovenop. Die laatste slorpt de vlek op. Blijf dit herhalen tot de vlek niet meer afgeeft.

Op tapijten

Een tapijt is minder kwetsbaar dan kleding, je kunt er dus met een krachtiger schoonmaakmiddel tegenaan.

Om zelf te maken

Detergentenmix (voor vetvlekken): doe één theelepel kleurloos afwasmiddel met één kop lauw water in een verstuiver. Azijnmix (voor koffie en thee): doe Œ kop azijn met Œ kop water in een verstuiver. Ammoniakmix (voor wijn, chocolade en rode vruchten): doe 1 eetlepel ammoniak met ½ kop lauw water in een verstuiver.

Tip: gebruik witte doekjes om de vlek te deppen, zo zie je goed of er nog iets van het vuil loskomt.

Partner Content