Vogel van de dag: het goudhaantje

Door De Redactie

Het goudhaantje is onze kleinste tuinvogel en is sterk gebonden aan naaldbomen. Het is een zeer beweeglijk groenwit vogeltje met witte vleugelstrepen en een opvallend oranje-gele band op de kop. Ook de wittige ring rond het oog is zeer herkenbaar.

  • Lengte 9 cm, gewicht 6 gram
  • Maximale leeftijd 4 jaar.
  • Roept vaak een hoog sie-sie om met elkaar in contact te blijven.
  • Wanneer? Het goudhaantje komt het hele jaar door naar je tuin, trekvogels versterken de aantallen van september tot maart. Naaldbomen verhogen je kansen aanzienlijk.
  • Hoe aantrekken? Een goudhaantje eet spinnen en insecten, en komt sporadisch af op vetbollen of pinda- en insectencake.

Beluister de goudhaantje:

Wil je meer weten over tuinvogels of wil je de meest courante tuinvogels leren herkennen, surf dan naar www.natuurpunt.be/vogelsherkennen.

Stop een Tom-Van-Dyck-vogel in je gsm

Volgend weekend organiseert Natuurpunt haar jaarlijkse tuinvogeltelling. Doe jij net zoals elk jaar mee en Wil je heel je omgeving te pas en te onpas herinneren aan Het Grote Vogelweekend? Download dan de supergrappige ringtones die Tom Van Dyck speciaal voor Natuurpunt insprak! Stop de stadsduif in je gsm die bij elke oproep roept "Roekedekoe, als ge nie opneemt is 't ook goe" of de Turkse tortel die heerlijk "Roe twiet twiet" kirt. Wedden dat niemand het erg vindt dat je die telefoon niet opneemt? Ontdek de ringtones en andere vogelimitaties van Tom Van Dyck op www.vogelweekend.be.

Partner Content