Volg de klimaatverandering in je achtertuin

Door De Redactie

Natuurpunt lanceert www.natuur-kalender.be om de effecten van de klimaatverandering op de natuur op te volgen. Iedereen kan de "eerste waarnemingen van het jaar" ingeven waardoor we een perfect zicht krijgen op deze klimaatwijzigingen.

Met de steun van Jeugdbond voor Natuur en Milieu en de Vlaamse Vereniging voor Weerkunde lanceert Natuurpunt de Natuurkalender, een online databank waarop iedereen de eerste waarnemingen van het jaar kan ingeven. De focus ligt op gemakkelijk herkenbare soorten als de forsythia, de egel, de zomereik of de gierzwaluw. Maar ook andere meldingen zijn welkom…via een open module kan iedereen om het even welke eerste waarneming ingeven.

Het lijkt er steeds meer op dat de klimaatverandering de seizoenen grondig dooreen aan het schudden is. De voorbije maanden kregen we zo al een paar voorproefjes te zien: temperatuurrecords stapelden zich op, we kregen regen in plaats van sneeuw, …
Natuurlijk heeft dit alles ook effect op de natuur. De hele winter stonden er planten in bloei, werden er meikevers gesignaliseerd in oktober en salamanders in januari.

Op www.natuur-kalender.be worden de eerste waarnemingen van een heleboel soorten verzameld en meteen in kaart gebracht. Zo kan iedereen zijn of haar waarnemingen met die van andere Vlamingen vergelijken. Alle meldingen worden bewaard in een persoonlijke fiche zodat elke waarnemer zijn eigen gegevens doorheen de jaren kan opvolgen. Op de voorpagina vind je een overzicht van de laatst ingevoerde opmerkingen. Natuurpunt wil met deze site niet enkel gegevens registreren, maar ook het brede publiek informeren en sensibiliseren. I

Partner Content