Voorleestips

Door De Redactie
Van 21 tot 29 november is het Voorleesweek. De campagne wil zoveel mogelijk ouders en grootouders aanzetten om kinderen voor te lezen. Omdat het gezellig en leuk is, maar ook omdat het goed is voor de ontwikkeling en concentratie van kinderen.

voorlezen is het leukste kwartiertje van de dagEnkele voorleestips:

  • De eerste maanden
    Zeg kinderversjes op, zing oude liedjes. Je kind geniet van de aandacht en de klank van je stem
  • Je baby proeft en voelt graag boekjes uit stof, karton of plastic en vindt felle kleuren plezierig
  • Leg deze boekjes overal: bij het waskussen, in bad, in de kinderwagen, in de box? Spelend leert je kind boekjes kennen
    Kijk je samen in een boek? Je kind geeft wel aan wat het wil en hoe lang: starten in het midden, op zijn kop lezen? Alles kan
    Maak van boekjes een dagelijkse gewoonte. Het geeft je kind een gevoel van zekerheid en veiligheid.

Na 1 jaar

Je kind wordt handiger met kartonboekjes. Felle kleuren, eenvoudige afbeeldingen van dagelijkse dingen zoals speelgoed en eten zijn ideaal
In het begin blijft voorlezen vrij vertellen bij wat je ziet. Speel in op de reacties van je kind. Praat in hele zinnen over wat je ziet, maak geluiden, wijs prenten aan. Je kind lacht, wijst zelf dingen aan, wil het boekje vasthouden, bootst je na. Ga daarop in. Je baby begrijpt al veel meer dan hij zeggen kan.

Van 1,5 tot 3 jaar

Zoek je een geschikt boek, ga dan niet af op leeftijd maar let op wat je kind boeit. Wil het een verhaal, een aanwijsboekje? Voelt het liever stof, speelt het graag met flapjes waarachter dingen verstopt zitten?
Zoek boeken die aansluiten bij de leefwereld van je peuter: aankleden, in bad gaan, boodschappen doen, afscheid nemen, een nieuw broertje of zusje. Prentenboeken met papieren bladzijden zijn ook geschikt. 
Je peuter houdt van veilige, herkenbare verhalen met figuren die net als hij ondeugend, nieuwsgierig en tegendraads zijn.
Misschien houdt je kindje al van humor, een onverwachte wending? Het zoekt uitdagingen. Misschien is niet alles meteen duidelijk, maar dat hoeft ook niet. Hoe meer je kind die verhalen hoort, hoe beter hij ze zal verstaan.

Meer info: www.voorlezen.be

Partner Content