Voorstelling van de personages in ‘Hoe tem je een draak?’

Door De Redactie
Hoewel het op het eerste oog een lichtzinnig verhaal lijkt, verkent de film belangrijke zaken als kind-ouder relaties, vriendschappen, sociale waarden en persoonlijke keuzes. De schrijvers en regisseur van de film, Chris Sanders en Dean DeBlois, geven een inkijkje in de karakters en hun onderlinge relaties.

Hiccup / Hikkert

Hiccup is rank gebouwd, pienter en erg intelligent. Hij hunkert niet langer naar de aandacht van zijn vader, de acceptatie van dorpsgenoten of bewondering in het algemeen. Hij heeft zichzelf sterker gemaakt en gebruikt zijn gevoel voor humor als verdediging. In de Vlaamse versie van How To Train Your Dragon: Hoe Tem Je Een Draak, wordt Hiccup, oftewel Hikkert , nagesynchroniseerd door Timo DesCamps die eerder de rol van’ probleemkind’ speelde in de televisieserie Familie.

Stoick the Vast / Stoick de Forse

Stoick houdt echt van zijn zoon en dat is waarschijnlijk de reden waarom hij hem verbergt. Het is niet uit schaamte maar uit bescherming. Hij weet zeker dat als hij Hikkert uit het huis laat, ook al is het maar voor even dat hem iets zal overkomen. Hij wil zo graag een Viking wil zijn dat hij op de een of andere manier in aanraking zal komen met een draak, zelfs als dit zijn einde kan betekenen, en dat zal het zijn als hij niet weet wat hij moet doen.
In Hoe Tem Je Een Draak wordt Stoick de Forse nagesynchroniseerd door Dirk Denoyelle die door zijn opzienbarende stemtalent nu wordt gezien als een van de meest toonaangevende komedianten van België. Hij is in veel radioprogramma’s te horen geweest en ook heeft hij meerdere malen als gast opgetreden in televisieprogramma’s. Er zijn zes Cd’s met zijn werk uitgebracht. Ook internationaal is hij bekend – als karakter uit het legendarische ‘Triplets of Belleville’.

Gobber the Belch / Schrokàl De Burp

Schrokàl is de smid en moet ervoor zorgen dat Hikkert uit de problemen blijft. Daarnaast moet hij hem en de andere Viking tieners draken training geven. Stoick dacht waarschijnlijk zoiets als; ik laat mijn zoon werken bij mijn beste vriend in de smederij. Misschien wordt hij hier iets flinker van, krijgt hij spieren van het ijzer liften. Maar Schrokàl is de enige echte vriend die Hikkert heeft. Hij is behoorlijk tactloos maar erg eerlijk in zijn advies naar Hikkert toe. Vaak is het niet erg goed advies maar het wordt zo bot gebracht en zonder tact dat het zowel komisch is als precies datgene dat Hikkert moet horen. Meestal.
Gobber the Belch of Schrokàl De Burp wordt nagesynchroniseerd door Ludo Helinx, die zijn faam bereikte met zijn rol in Flikken, de politieserie waarin hij de rol van Raymond Jacobs  vertolkt. Eveneens een karakter met goede en krachtige kanten.

Toothless / Bijtkwijt

Toothless of Bijtkwijt valt onder een mysterieus ras van draken: de Nacht Furie. Deze zwarte wezens worden waarschijnlijk het meest gevreesd door de Vikingen omdat ze bij het vallen van de avond bijna niet op te merken zijn – behalve het ijzingwekkende geluid dat de Nacht Furie maakt in duikvlucht, net voordat hij even stopt om heel precies een vernietigende vlammenzee te spuwen. Denk aan Blitzkrieg met hersenen. Ondanks het verontrustende uiterlijk kunnen draken zoals Bijtkwijt heel kwetsbaar zijn maar je moet wel zo slim zijn als Hikkert om dat te zien. Als Bijtkwijt wordt vastgeklemd door Hikkert tijdens een gevecht kijkt Bijtkwijt op naar Hikkert en staart hem aan. Op dat moment realiseert Hikkert zich dat draken net zo bang zijn voor Vikingen als zij voor hem. Dus in plaats van hem te doden laat hij hem gaan. Beetje bij beetje forceert hij een band, net zoals bij Black Beauty of White Fang. In het begin het gespannen en afwachtend maar het wordt erg magisch.
Bijtkwijt wordt door niemand nagesynchroniseerd want anders dan in het boek kunnen de draken niet spreken in de film!

Partner Content