Waar moet ik op letten bij de aankoop van een tweedehandswagen?

Door De Redactie

Ben jij van plan om binnenkort een tweedehands wagen te kopen voor jezelf of voor je kind dat zijn rijbewijs wil halen? Wees dan altijd extra waakzaam voor gebreken die je niet op het eerste gezicht kan zien. Met deze 8 nuttige tips in het achterhoofd heb je minder kans op een miskoop!

Naast de kilometerteller, zijn er ook andere aandachtspunten bij een tweedehandswagen. Wij zetten de belangrijkste even op een rijtje.

1. Vraag raad aan een expert

Heb je helemaal geen autokennis? Vraag dan altijd de raad aan een vriend of kennis die meer kan vertellen over auto's. Het is trouwens altijd aan te raden om iemand extra mee te nemen om de wagen te beoordelen. Zo maak je geen overhaaste beslissingen

2. Laat je niet misleiden

'Het is het innerlijke dat telt', dat geldt ook zo bij de aankoop van een tweedehandswagen. Een mooi opgepoetste wagen kan veel gebreken hebben. Controleer daarom op roestvlekken, krassen, kleurverschillen of andere kleine gebreken. Ga na of alle ramen en deuren goed open en dicht gaan en kijk eens naar de staat van de vloerbekleding en pedalen.

3. Start de wagen

De auto mag bij aankomst nog niet gestart zijn. Stel dat de motor al zou draaien, dan zou dit kunnen wijzen op een probleem met de batterij. Een typisch trucje van de verkoper om jou te overtuigen dat er geen problemen zijn. Vraag dus altijd om de wagen zélf te mogen starten en voel dan ook eens aan de motorkap. Deze mag niet te warm worden. 

4. Vraag naar de garantie

Vraag altijd of er nog een garantiebewijs is voor de wagen. Een goede verkoper zal daar niet moeilijk over doen en geeft je normaal gezien één jaar garantie. Krijg je geen garantie? Dan zou er wel eens iets mis kunnen zijn met de wagen. 

5. Doe een testrit

Geen betere manier om een wagen uit te testen dan er zelf mee te rijden voor aankoop. Merk je problemen met het schakelen, de rem of de koppeling? Of maakt de motor een heel bizar geluid? Dan is het af te raden om te kiezen voor de wagen. Controleer ook de richtingsaanwijzers, ruitenwissers en lichten. Als er bij deze een foutje is, kan je dit na de testrit aan de verkoper melden. Zo'n problemen kunnen snel gerepareerd worden.

6. Controleer de papieren van de wagen

Ook belangrijk is om te vragen naar de autokeuring, inschrijvingsbewijs en historiek van de kilometerstand. Al deze documenten moeten ter beschikking zijn en niet ouder zijn dan twee maanden. Vraag ook om het onderhoudsboekje – data van onderhoud – te mogen inkijken. 

7. Vraag naar de vorige eigenaar

Je hoort het wel vaker: 'Deze wagen is zo goed als nieuw en bijna nooit gebruikt door de vorige eigenaar!' Is dat wel zo? Vraag dat eens na aan de verkoper. Heb je de indruk dat hij een verkooppraatje aan het houden is? Maak dan je bedenkingen.

8. Zoek online naar meer informatie

Een goede research is belangrijk. Zoek online naar de huidige verkoopwaarde van de wagen en lees eventueel enkele reviews over frequente gebreken bij een bepaald type model. Vraag hier dan ook naar bij de verkoper. 

Partner Content