Wegwijs op Facebook

Door De Redactie
Sociale netwerksites zijn fun! Facebook is de populairste in zijn soort: een op vier Belgen heeft er een pagina. En jij?

 

Starten in 1, 2, 3…

1 REGISTREREN
Surf naar www.facebook.com en start de gratis registratieprocedure. Voer je naam, e-mailadres, geslacht en geboortedatum in en kies een wachtwoord om je account te beveiligen. Na een kleine controle, ontvang je per mail de link die jouw account activeert.

2 PERSONALISEREN
Je profiel is je visitekaartje op het net. Zet het naar je hand door er foto’s en filmpjes op te plaatsen – en door persoonlijke informatie zoals je hobby’s, je favoriete muziek, films of boeken aan te vullen.

3 VRIENDEN TOEVOEGEN
je netwerk uitbreiden is waar het om gaat! Je kunt vrienden zoeken op naam (via het zoekbalkje bovenaan)
en ze een vriendschapsverzoek sturen. Of de vriendschapsverzoeken van anderen aan jou (rechts bovenaan op je startpagina) bekijken en beantwoorden.

Word fan van Libelle.be op Facebook!

Het juiste profiel

 • Telkens als je inlogt, kom je op je startpagina terecht. Dit is de controlekamer van je account. Op het nieuwsoverzicht kun je lezen wat je vrienden beleven, ook jouw activiteiten komen hier tevoorschijn.
 • Een profielfoto is een must. Gebruik ook je echte naam. Nicknames zijn best grappig maar ze helpen niet als
  anderen je willen opsporen.
 • Bovenaan je startpagina vraagt Facebook telkens ‘waar denk je aan?’ Wat je hier invult, komt als status naast je naam op je profiel te staan. Zo krijg je dus statussen als: ‘X vindt het weer voor een terrasje.’
 • Facebook of niet, internet blijft een openbare plaats. Wees dus voorzichtig met je persoonlijke gegevens. Sinds kort kun je via privacyinstellingen zelf beslissen wie wat te zien krijgt. Deze functie vind je in de rechterbovenhoek van je startpagina
  bij ‘account’. Zo kun bij je status of foto’s de keuze maken tussen vrienden, vrienden van vrienden of iedereen.
 • Dankzij de evenementen-lijst op je startpagina gaat geen feest, tentoonstelling of concert aan je voorbij. Facebook houdt de uitnodigingen netjes bij én verwittigt je als je vrienden jarig zijn.
 • Wat je op iemands prikbord schrijft, wordt door je vrienden (afhankelijk van je privacyinstellingen) gelezen. Maar je kunt iemand ook een persoonlijk bericht sturen, een soort e-mail, dat doe je bovenaan de startpagina, onder het
  icoon ‘berichten’.
 • Klik op het chat-icoon in de rechterbenedenhoek van je scherm en babbel online met je Facebook-vrienden.
 • Naast foto’s kun je ook toepassingen zoals spelletjes, een quiz, reisgids of radiostation aan je profiel koppelen. Ook die vind je op je startpagina.

Facebook etiquette

Dit doe je wel

 • Wil je vrienden worden met iemand die je slechts vaag kent? Stuur bij je vriendschapsverzoek een boodschap waarin je jezelf voorstelt.
 • Een vriendschapsverzoek van iemand die je niet kent of niet kan uitstaan? Gewoon klikken op de negeren-knop. Niemand zegt dat je iedereen moet aanvaarden.

Dit doe je niet

 • Je status om de vijf minuten updaten werkt anderen op de zenuwen. Je vrienden willen echt niet elke beweging en elke gedachte volgen.
 • Gooi niet je hele privéleven op Facebook. Hou er rekening mee dat ook je collega’s of werkgeven meelezen.

Partner Content