Word jij ziek op vakantie?

Door De Redactie

Dan lijdt je aan het 'omgekeerd Kortjakje'-syndroom. Bij 3% van de vakantiegangers - meestal perfectionisten en workaholics- komt een ziekte tijdens het verlof roet in het eten strooien.

Klinkt het herkenbaar? Terwijl je doorheen het jaar bijna nooit ziek bent, heb je op vakantie altijd prijs. Griep, migraine, hartkloppingen of extreme vermoeidheid verpesten altijd de eerste dagen van je vakantie. Nederlandse wetenschappers noemen dit het ‘Omgekeert Kortjakje-syndroom’.

Altijd is Kortjakje ziek, midden in de week, maar ‘s zondags niet

De oorzaken van het syndroom zijn niet duidelijk. Het zijn vooral de perfectionisten die last hebben van het syndroom. Wanneer ze werken stroomt er veel adrenaline door hun bloed; ook ‘s avonds en in het weekend. Hun lichaam is intussen zo gewend aan de levenswijze en ritme, dat ze tijd nodig hebben om zich te ontspannen en af te kicken van de stress. Vanaf het moment dat de stress een paar dagen afwezig is, raakt hun lichaam uit balans en zijn ze vatbaarder voor ziekten. Een andere mogelijkheid is dat ze onbewust ziekten uitstellen naar een moment dat het beter uitkomt.

Partner Content