Zeg ook eens Nee!

Door De Redactie

We zijn te braaf! De Christelijke Mutualiteit hield een rondvraag waaruit blijft dat Vlamingen véél te bescheiden zijn. We laten ons zonder protest voorbijsteken aan de kassa (33 procent) en durven het niet te zeggen als het eten in een restaurant niet lekker was (50 procent). Tijd voor wat tips om assertiever voor de dag te komen!

  1. Probeer te ontdekken wat jou precies tegenhoudt en leer je eigen belemmeringen nog beter kennen. Ga na waar het misloopt. Misschien heb je wel last van uitstelgedrag of faalangst? Als je voor jezelf ontdekt hebt wat je probleem of je angst is, stel jezelf dan een bijhorend doel als oplossing.
  2. Als je het niet vaak doet, kan assertief zijn je gespannen maken. Ontspan daarom je spieren door ze afwisselend aan te spannen en te ontspannen.
  3. Vergis je niet. Assertief taalgebruik is niet aanvallend, boos, beoordelend of beschuldigend, maar bevat wél een duidelijke boodschap met jouw wensen. Probeer direct, respectvol en vastberaden over te komen.
  4. Spreek altijd vanuit jezelf: 'Ik vind het niet fijn dat je dat vergeten bent', en niet 'Je bent dat vergeten!'
  5. Zeg enkel 'Nee' of 'Ik ben niet geïnteresseerd' zonder verdere uitleg tegen mensen waarmee je geen band hebt (zoals verkopers). Je hoeft je niet te verantwoorden.
  6. Zeg je 'Nee' tegen mensen met wie je wel een band hebt? Leg dan duidelijk maar positief uit waarom je 'Nee' zegt ('Ik vind het leuk om met jou naar de bioscoop te gaan, maar vanavond niet want ik ben moe').
  7. Werk aan een assertieve lichaamshouding: oogcontact maken, schouders achteruit, hoofd rechtop, rustige ademhaling en laat je handen op een rustige manier je woorden begeleiden.
  8. Oefen! Blijven oefenen met situaties waarin je duidelijk maakt hoe je over iets denkt, maakt je nog assertiever.

Partner Content