Zelf een vlaggenlijn maken in 10 stappen!

Zelf een vlaggenlijn maken in 10 stappen!

Niets fleuriger dan een vrolijke vlaggenlijn om je lente- en zomerfeestjes mee op te leuken. Zo’n slinger is helemaal niet moeilijk om te maken en omdat je zelf de stofjes kiest, ziet hij er altijd leuk uit. Extra voordeel: je kunt er een persoonlijke touch aan geven.

Stap 1: Teken een patroon

Neem een stukje papier (of karton) en teken je gewenste patroon. De afmetingen kun je uiteraard zelf kiezen. Wij tekenden een horizontale lijn van 19,5 centimeter. In het midden van die lijn teken je een andere loodrecht naar beneden. Vervolgens teken je de diagonale lijnen door de uiteinden met de punt te verbinden. Knip je patroon uit zodat je het straks op je stof kunt leggen.

Stap 2: Zoek een leuk stofje

Voordeel van zo’n vlaggenlijn is dat je niet veel stof nodig hebt. Je kunt dus gerust een overschotje recupereren. Bloemetjes, strepen of een effen kleur: de keuze is aan jou!

Stap 3: Leg je stof dubbel

Voor je de patronen op je stof begint te tekenen, is het belangrijk om je stof eerst dubbel te leggen. Doe dit met de goede kanten op elkaar, zodat je op de achterkant (de niet bedrukte kant) kan tekenen. Let op: als je een bepaald motief hebt in je stof, kan het belangrijk zijn in welke richting je de stof legt.

Stap 4: Teken het patroon op de stof

Leg je patroontje op je stof en omtrek de contouren. Verspil geen stof, door de driehoekjes geschranst te tekenen. (zie foto)

Stap 5: Knip uit

Om er zeker van te zijn dat je stof niet verschuift, kun je ze vastspelden. Knip daarna de getekende patroontjes uit. Aangezien je stof dubbel ligt, zal je dus telkens twee driehoekjes bekomen die op elkaar liggen.

Stap 6: Stik de diagonale zijden

De twee flapjes die op elkaar liggen, kun je nu aan elkaar vasthechten door de diagonale zijden te stikken. Ga bij het begin en eindpunt even over en weer, zodat je de draad vast zet. Knip de uiteindes van de draad af. De bovenste kant van de driehoek laat je open.  Steek voor de zekerheid weer een speldje zodat je stof niet verschuift.

Stap 7: Draai de stof

De stof zit nu natuurlijk nog binnenstebuiten. Om ervoor te zorgen dat de mooie kant zichtbaar wordt, is het nodig om de driehoekjes om te draaien. Tip: de punt omdraaien lukt makkelijk met een satéstokje.

Stap 8: Strijk

Wanneer je de juiste kant van de vlaggetjes ziet, is het aan te raden om de driehoekjes even te strijken. Op die manier zal je slinger er mooier uit zien.

Stap 9: Speld de driehoekjes op een biaislint

De vlaggetjes zijn nu klaar. Hoogtijd dus om ze op het lint te plaatsen. Gebruik bij voorkeur biaislint, omdat dit heel handig werkt. Je hoeft de driehoekjes maar tussen het lint te vouwen en klaar. Steek ze wel zeker vast met een speldje zodat ze niet verschuiven tijdens het stikken. Voor 26 vlaggen heb je ongeveer zo’n 6 meter lint nodig, maar ook dit kies je natuurlijk zelf. Hou er wel rekening mee dat je ruimte laat om je vlaggenlijn op te hangen. Begin dus op zo’n 30 centimeter van de kant met het sorteren van vlaggetjes.

Stap 10: Stik ze vast op het lint

Wanneer je vlaggetjes mooi georganiseerd zijn op het lint, kun je het lint dicht stikken met een naaimachine. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is het resultaat bewonderen.

Met dank aan Annelies

vlaggenlijn0.jpg FR

vlaggenlijn2.jpg FR

vlaggenlijn4.jpg FR

vlaggenlijn5.jpg FR

vlaggenlijn6.jpg FR

vlaggenlijn7.jpg FR

vlaggenlijn8.jpg FR

vlaggenlijn9.jpg FR

 

vlaggenlijn10.jpg FR

 

vlaggenlijn12.jpg FR

vlaggenlijn_14.jpg FR

vlaggenlijn15.jpg FR

 

vlaggenlijn16.jpg FR

 

vlaggenlijn17.jpg FR

vlaggenlijn18.jpg FR

Wil jij liever een duidelijke video? Dan kun je deze eens bekijken:

Nog wat prachtige Pinterest-inspiratie:

© Pinterest via Tinyme.com
© Pinterest via Catchmyparty.com
© Pinterest

Lees ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)