Happy big Dutch family with kids celebrating a national holiday or sport victory having fun at a grill party in a garden decorated with flags of Netherlands, screaming Hup Holland; Shutterstock ID 202257319

Zomerprojectje: Maak zelf vlaggetjes

Door De Redactie

Nu de zomervakantie definitief begonnen is, mag het er wat speelser aan toe gaan. Dus wat dacht je van een vrolijke vlaggenlijn? Zo'n slinger is helemaal niet moeilijk om te maken en omdat je zelf de stofjes kiest, ziet hij er altijd leuk uit. Extra voordeel: je kan er een persoonlijke touch aan geven.

Niets zo vrolijk als vlaggetjes ophangen, voor een verjaardagsfeestje, barbecue of gewoon om in je woonkamer te hangen als decoratie. Ben je die standaard vlaggetjes van de winkel moe en ben je een beetje handig? Dan maak je je vlaggenlijn toch gewoon zelf! En dat doe je zo.

Toegegeven, je moet een beetje handig zijn, maar moeilijk is het echt niet. Een beetje creatief denken, naald en draad en wat stofoverschotjes brengen je al een heel eind. Wil je echt een lange vlaggenslinger maken, dan komt een naaimachine toch ook wel van pas. En dan kun je aan de slag!

Deel je creatie zeker in onze Libelle Creaclub!

Dit heb je nodig voor 1 vlaggenlijn

 • een lang lint
 • stofjes met leuke prints
 • naald en draad (naaimachine)
 • schaar, meetlat en stiftje
 • enthousiasme om eraan te beginnen

In slechts 5 stappen maak jij zelf de mooiste vlaggenslinger!

Stappenplan

1

Stap 1: meten en tekenen

 • Eerst moet je de grootte van je vlaggetjes kiezen en de vorm, wij namen driehoekjes van ongeveer 19 cm lang.
 • Het makkelijkst is dat je die vorm op een stuk papier of karton tekent en je dat dan gebruikt om op je stof te leggen.
 • Zo ben je er zeker van dat al je vlaggetjes even groot zijn. Bepaal hoeveel vlaggen je aan je slinger wil en doe dat maal twee.
2

Stap 2: vlaggetjes maken

 • Leg twee driehoekjes op elkaar en speld ze vast. Let op, je moet je stof met de onderkant naar buiten houden. Vaak hebben stoffen met prints een mooie kant met de print en een effen of vervaagde onderkant. Die onderkanten hou je dus aan de buitenkant.
 • Naai de twee driehoekjes aan elkaar maar laat de bovenkant open. Zo kun je ze straks binnenstebuiten draaien, zodat je mooie print aan de buitenkant zit. Je vraagt je waarschijnlijk af waarom je nu net zo’n twee stukken stof aan elkaar moet naaien, maar zo rafelt je stof niet uit én kun je je vlaggetjes langs beide kanten gebruiken. Geen overbodig werk dus!

 

3

Stap 3: draaien en strijken

Draai je vlaggetjes nu binnenstebuiten en strijk ze. Zo zijn ze mooi plat en is het straks makkelijker om ze vast te maken aan het lint.

4

Stap 4: vastmaken

 • De vlaggetjes zijn nu klaar om ze aan het lint te naaien. Gebruik bij voorkeur biaislint, omdat dit heel handig werkt.
 • Je hoeft de driehoekjes maar tussen het lint te vouwen en ze even vast te spelden zodat ze niet verschuiven tijdens het stikken. Voor 26 vlaggen heb je ongeveer zo’n 6 meter lint nodig, maar ook dit kies je natuurlijk zelf. Hou er wel rekening mee dat je ruimte laat om je vlaggenlijn op te hangen. Begin dus op zo’n 30 centimeter van de kant met het sorteren van vlaggetjes.
 • Naaien maar.
5

Stap 5: Bewonder

Je vlaggetjes zijn nu helemaal klaar! Hang ze op een mooi plekje en bewonder je zelfgemaakte slinger.

(Met dank aan Annelies)

Wil jij liever een duidelijke video? Dan kun je deze eens bekijken:

https://www.youtube.com/watch?v=tZgI-Hv3Yk0

Meer leuke interieurtrend en -artikelen

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content