Zelf zalm roken? Zo doe je dat!

Door De Redactie

Zelf een stukje zalm of andere vis roken? Dat is niet zo moeilijk. En bovendien erg leuk om thuis eens te proberen, zélfs zonder rookoven.

Met een rookoventje

Snij 500 zalm in 4 stukken. Doe speciale houtsnippers om te roken (verkrijgbaar in de supermarkt bij de barbecuematerialen, of in tuincentra) onderin de rookoven. Zet daarop de lekbak met 50 ml water erin. Schuif het rooster in de oven en leg de stukken vis erop. Kruid de vis met peper en zout. Doe het deksel op de rookoven en zet op de barbecue of op het fornuis, op middelhoog vuur. Wanneer er rook uit de oven komt (na 3 à 4 minuten) haal je de oven van het vuur. Laat ongeveer 10 minuten rusten. De zalm moet vanbinnen nog mooi rosé zijn. Snij ‘m daarna in plakken.

 

Rookoven Camerons
Kleine rookoven van RVS, Camerons bij Coolblue, € 44,99.

 

Rookoven Voccelli
Rookoven van RVS, Voccelli bij bol.com, € 59,95.

Geen rookoven in huis?

Ook in een oude kookpot kun je zalm roken. Bekleed een ruime kookpot met twee lagen aluminiumfolie en laat de folie ruim over de randen van de kookpot hangen. Strooi de houtsnippers op de bodem van de pot. Zet daarop een diep bord met water als lekbak. Erboven komt een rooster (bijvoorbeeld van de microgolfoven) en daarop leg je de vis. Zet het deksel op de kookpot, zet het een beetje schuin zodat je ziet of er al rook uit komt. Wanneer dat het geval is, sluit je het deksel af met aluminiumfolie. Rook de zalm zoals hierboven beschreven.

Omwille van de rook doe je dit liefst buiten, op de barbecue of op een gasbrandertje.

Partner Content