Je denkt dat je gelukkiger wordt als je de touwtjes van je leven zo strak mogelijk in handen houdt, maar is dat echt zo? Nee dus. Af en toe de teugels vieren is veel aangenamer, voor jezelf én je omgeving. Leren loslaten in 6 stappen...

Zo moeilijk is loslaten

Door De Redactie

Voor het eerst alleen naar de speeltuin, op reis zonder mama of een jaar naar het buitenland: op elke leeftijd ontdekken kinderen de wereld. En moet jij ze loslaten.

Loslaten, hoe doe je dat?

Volgens kinderpsychologe Klaar Hammenecker hoort loslaten bij een gezonde opvoeding. "De manier waarop je je kind loslaat, is sterk afhankelijk van diens leeftijd. Maar in ieder geval is het belangrijk om je oogappel al vroeg, in de peuter- en kleuterjaren, van onder moeders rok vandaan te halen. Zo leg je de basis voor een sterke tiener die zijn plan kan trekken."

Do's en don'ts van loslaten

Ook al zijn ze nog klein, probeer je kinderen niet alles uit handen te nemen. Aankleden, met een vork eten: wat ze zelf kunnen , laat je hen ook best zelf doen. Alleen zo kan je kind ervaren dat iets lukt zonder de hulp van mama en papa.

Geef je kind de ruimte om te ontwikkelen. Wat natuurlijk niet betekent dat alles zomaar mag. Stel grenzen en geef duidelijk aan wat niet door de beugel kan voor jou.

In de lagere school

In de kleuterklas wordt je kind nog individueel begeleid, maar in de lagere school ligt de nadruk op de groepsaanpak en moeten ze meer hun plan trekken. En dat is voor veel kinderen even wennen. Bereid hen voor met eenvoudige dingen, door hen bijvoorbeeld zelf hun mandarijntje te leren schillen. Of  leer hen meteen hoe ze zelfstandig hun huistaken maken.

Op school blinkt het misschien niet uit in alle vakken, en daarom is het belangrijk dat het voldoening kan halen uit een hobby. Stimuleer je kind daarom een (groeps)hobby te nemen. Wil je kind een stapje verder gaan, sta er dan voor open. Meer vrijheid in het grote zwembad of blijven slapen bij een vriendje: als jij het lastig vindt, vraag je dan af waarom. Spreek je uit eigenbelang of in het belang van je kind?

Tijdens de puberteit

Tieners willen uitbreken en zich onderscheiden van hun ouders en de rest. Besef dat vrienden voor hen belangrijker worden en dat het normaal is dat ze geheimen hebben. Respecteer dat ze niet zomaar alles meer met hun ouders delen.

Tieners opvoeden vraagt engelengeduld. Als ouder is het belangrijk om gecontroleerd los te laten. Vraag je kind waar het naartoe gaat, met wie het rondhangt en wat het er doet. Blijf praten met je kind en neem het serieus. Door interesse te tonen en betrokken te blijven lukt het beter om hen los te laten, zonder dat je kinderen van die vrijheid misbruik zullen maken.

Bron: Libelle Mama

Partner Content