Zo stel je een praktisch schema op voor het nieuwe schooljaar

Door De Redactie

Vanaf maandag wordt het weer rennen, springen en vliegen. Lunchboxen klaarmaken, de kids (op tijd!) aan de schoolpoort afzetten, werken, inkopen doen, het avondeten op tafel toveren,… En dan is er nog niets gezegd over de hobby’s. Zie je door de bomen het bos niet meer? Stel een praktisch schema op en het wordt een fluitje van een cent.

We hebben het allemaal druk, maar ergens in de chaos moet er ook nog tijd voor elkaar gemaakt worden. Stel daarom een haalbaar en praktisch schema op waar iedereen gelukkig van wordt.

Knopen doorhakken

Een planning opstellen is wikken en wegen. Maak van je hart een steen: móet je die activiteit echt doen? Is het nuttig? Gaat je kind bijvoorbeeld elke week met tegenzin een uurtje zwemmen? Zou dat uur dan niet beter besteed kunnen worden? Een activiteit die de moeite waard is om op je schema te vermelden, moet inspireren, leerrijk zijn en het vertrouwen van zoon- of dochterlief opkrikken.

Maar dat geldt ook voor de ouders. Zit je schema zo vol dat quality time met het gezin elke week in het water valt? Denk dan eens na over welke activiteiten je kunt schrappen. Plan bijvoorbeeld met het hele gezin samen een sportief moment in, in plaats van elk apart. Nog iets wat je in overweging moet nemen bij het opstellen van je schema: zal de activiteit het gezamenlijke avondmaal met het gezin in het gedrang brengen? Zal je kind weinig tijd hebben voor huiswerk door de activiteit?

Zo ga je tewerk

Verplichtingen
Begin met de dingen die je écht moet doen, de verplichtingen. Jouw werk, school, een doktersbezoek, huiswerk maken…

Vrije tijd
Daarna plan je de vrije tijd in. Wil je dochter én ballerina én zangeres én actrice worden en heeft je zoon vier verschillende hobby’s? Wees realistisch bij het opstellen van je schema. Je zult niet alles kunnen inplannen. Deze dingen moet je allemaal in je schema proppen:

  • Tijd voor het gezin: hoeveel tijd breng je met het gezin door?
  • Hobby’s van de kinderen
  • Jouw hobby’s
  • Vrienden en familie: bezoekje aan oma, een etentje met vrienden,…

Stel je schema op
Maak een schema met alle dagen van de week. Deel elke dag in per uur. Vul dan eerst de dingen in die op vaste dagen en tijdstippen moeten zoals werk, school, dansles, voetbaltraining,… Daarna begint het puzzelwerk. Ga je deze week uit eten met vrienden, op bezoek bij de grootouders, een uurtje winkelen, het huis poetsen? Of moet de quality time met het gezin dan sneuvelen?

Schrappen is de boodschap. Ga misschien om de week eens op bezoek bij de grootouders en het huis hoeft niet elke week van zolder tot kelder gepoetst worden. Plan genoeg familiemomenten in: een filmavond met de kinderen, een wandeling in het bos, een gezelschapsspel..

Heb je tijd tekort?

Kom je tijd tekort door de lange uren die je klopt op het werk? Misschien kan je 4 dagen op 5 werken om het gezinsleven makkelijker te combineren met je werk. Financieel moet het natuurlijk haalbaar zijn. Of misschien kan thuiswerken al wat soelaas bieden? Je verliest geen tijd door te pendelen en zo spaar je weer een aantal uurtjes per dag uit.

Passen alle hobby’s niet in het schema? Dan moet je jammer genoeg schrappen. Ga twee keer sporten in plaats van drie. Laat de kinderen bijvoorbeeld naar de zwemles en de turnclub gaan, maar annuleer de tennisles. Vraag wat ze liefst doen.

Onverwacht

Er gebeuren altijd onverwachte dingen: een ziekte, een verrassingsfeestje, een onaangekondigd bezoek.. Voor kleine onverwachte dingen vind je meestal wel een gaatje in je planning. . Als iets sneuvelt door een onverwachte gebeurtenis, kan je het later nog inhalen.

Gouden tip: plan de week niet bomvol. Niets doen is toegelaten.

Partner Content