Zó weet je welke sport geschikt is voor je kind

Door De Redactie

In september gaan kinderen niet alleen terug naar school, ze worden ook opnieuw ingeschreven in de sportclub. Hoe weet je nu welke sport geschikt is voor jouw kind? Bewegingswetenschapper Mathieu Lenoir van universiteit Gent geeft tekst en uitleg.

Waarom is het belangrijk dat een kind beweegt?

“Bewegen is een stuk van de normale ontwikkeling van een kind. Vandaag bewegen ouders én kinderen veel te weinig en dat is ongezond.”

Met welke sport starten jonge kinderen het beste?

“Vanuit een ontwikkelingsstandpunt zijn er twee ideale starterssporten. De eerste is kleuterturnen, een algemene sport waarbij een kind z’n hele lichaam leert te beheersen. Ten tweede is zwemmen een goede sport om te starten. Iedereen moet kunnen zwemmen, niet alleen voor de ontwikkeling van je lichaam maar ook uit veiligheidsoverwegingen.”

En wat doe je ná de eerste stapjes in de sportwereld?

“Als je je kind voor het eerst naar de sportclub stuurt, is het belangrijk om niet te focussen op één sport. In het begin moet er variatie zijn. Kinderen moeten kunnen kennismaken met verschillende sporten. Zo weten ze waar ze goed in zijn en wat ze graag doen. Als je van jongs af aan uitsluitend één sport beoefent, doe je telkens opnieuw dezelfde bewegingen. Op lange termijn zal je lichaam daar fout op reageren met onder andere blessures.”

Vanaf welke leeftijd is sporten oké?

“Kinderen kunnen vanaf zes jaar een echte sport beoefenen. Niet één sport, maar verschillende. Ze moeten ontdekken wat ze leuk vinden. Vanaf ongeveer 10 jaar wordt het stilaan tijd om voor één sport te kiezen, iets waar ze echt goed in zijn.”

Kan je je kind verplichten om te sporten?

“Je kunt je kind niet verplichten om te sporten, maar je kunt het wel stimuleren. Als ouder moet je je kind daarentegen wél verplichten om te bewegen. Maar bewegen kan ook in de jeugdbeweging, in de toneelles, in de tuin…”

Bewegingswetenschapper Mathieu Lenoir kwam langs in 'De Eerste Show'. Herbekijk het fragment hier:

[VIDEO_8137]

Partner Content