Afrondingsregels vanaf 1 december: minder ‘rosse’ centjes bij cashbetalingen

Door Jolien Thieleman

Vanaf 1 december zul je minder lang in je portemonnee moeten graaien, want vanaf dan worden cash bedragen afgerond. Zo zullen de ‘rosse’ 1 en 2 centjes langzaam maar zeker verdwijnen.

Enkel voor cashbetalingen

De nieuwe regels gelden enkel voor cashbetalingen. Wie vanaf 1 december een rekening heeft van pakweg 15,16 euro, zal cash 15,15 euro kwijt zijn. Als dezelfde klant echter met de bankkaart of elektronische maaltijdcheques betaalt, dan is hij 15,16 euro kwijt. Bij elektronische betalingen moet er niet verplicht worden afgerond, tenzij de handelaar er zelf voor kiest.

De nieuwe afrondingsregel is goed om ‘rosse’ centjes steeds meer achterwege te laten, maar leidt nu al tot veel discussie. Velen vinden het niet eerlijk dat cash betalers een voordeel krijgen tegenover mensen die met de kaart betalen, wat nog altijd als een veiligere betaalwijze wordt gezien.

Ingewikkeld betalen

Bovendien kan het nieuwe systeem best ingewikkeld worden. Dat zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ): “Vooral bij gemengde betalingen met verschillende betalingswijzen wordt de regeling lastig. Cash moet afgerond worden, elektronische betalingen mogen worden afgerond en maaltijdcheques en ecocheques mogen niet worden afgerond. Dit zal voor heel wat onduidelijkheid zorgen bij de klanten”, klinkt het.

Binnenkort op alle betalingswijzen?

Daarom wil het NSZ dat de nieuwe afrondingsregels worden toegepast op alle betalingswijzen, en ook de handelaars blijken voorstander. In een eigen onderzoek gaven negen op de tien handelaars aan dat ze een verplichte afronding op cash én elektronische betalingen een goed idee vinden. Eenmaal de federale regering is gevormd, zal het NSZ dan ook aankloppen bij de bevoegde minister om de wetgeving aan te passen en zo afrondingen te verplichten op alle betalingen.

Bron: De Standaard – Beeld: Getty Images

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content