VIDEO: Zo mooi is de stoffencollectie van Gentse Kringwinkel en Ikea

Wat een geslaagde samenwerking: Ikea Gent en Kringwinkel Ateljee uit Gent sloegen de handen in elkaar en kwamen op de proppen met ATERSTALLA. Het resultaat? Een vrolijke, sociale collectie gemaakt uit textieloverschot.

Met vier zijn ze, de naaisters van Kringwinkel Ateljee in Gent. Maandenlang werkten ze samen aan de Ikea-collectie ATERSTALLA. Hiermee stelt Ikea vier naaisters te werk die verminderde kansen hebben op de arbeidsmarkt én recycleren ze creatief oude materialen.

Dankzij dit project vonden de naaidames een persoonlijk plekje op de arbeidsmarkt en verdienen ze een eerlijk loon. En goed nieuws: na het project blijven ze permanent aan het werk voor Kringwinkel Ateljee.

De naaisters. Via Ikea België.

Kleurrijke bende

De collectie bestaat uit kleurrijke keukenschorten, kussenslopen, mandjes en placemats die enkel te koop zijn in Ikea Gent. Momenteel zijn er zo’n 2500 stuks, maar Ikea en Kringwinkel hebben de ambitie om het project ook in andere steden op te starten. Ikea verwacht dat de collectie ongeveer zes weken in de winkels zal liggen. Snel zijn is dus de boodschap!

De unieke samenwerking kwam tot stand in samenwerking met de stad Gent, die helemaal achter de duurzaamheidsvisie van Ikea en Kringwinkel Ateljee staat. De collectie werd ontworpen door de Zweedse Johanna Jelinek, maar de naaisters hadden zelf inspraak over alles. Zo konden ze er hun eigen persoonlijke toets aan geven.

VIDEO:

Lees ook: