‘Bake Off Vlaanderen’: deze 10 bakkers doen mee aan het derde seizoen

Door Jolien Thieleman

Vanaf volgende week woensdag is ‘Bake Off Vlaanderen’, hét lekkerste bakprogramma van het najaar, weer terug. Deze tien kandidaten strijden mee om de titel van ‘Beste Bakker van 2019’!

Patricia Hernandez (30)

 

De Venezolaanse Patricia uit Aarschot verhuisde drie jaar geleden met haar twee dochters Luna en Soleil naar België. Sindsdien is ze verliefd op haar nieuwe thuis.

Patricia zag jaren geleden voor het eerst de Britse versie van ‘Bake Off’ in Venezuela en is sindsdien grote fan van het bakprogramma. “Toen ik ‘The Great British Bake Off’ zag, wou ik ook zo graag eens meedoen. Maar in Venezuela hebben ze dat niet. Nu ik in België woon en zag dat ze kandidaten zochten voor een nieuw seizoen, dacht ik: dit is mijn moment. Ik heb me ingeschreven en nu sta ik in de witte ‘Bake Off’-tent: een droom die uitkomt!”

Trien Bogaerts (42)

 

Trien uit Mechelen is een creatieve en theatrale vrouw die vrolijk door het leven gaat. Ze deelt haar joie de vivre met haar drie zonen en de leerlingen van haar kleuterklas op de Freinetschool. Bakken is slechts één van haar vele hobby’s. Je vindt Trien ook vaak in de trapezes van de circusschool of op de banken van een zangkoor. Wanneer ze al haar  enthousiasme vertaalt in een gebak, ontstaat er soms wat chaos in de keuken.

Trien ziet Bake Off als één grote creatieve trip. “Het is zo leuk om mensen te ontmoeten die dezelfde passie delen. Ook Wim Opbrouck leren kennen, vind ik bijzonder: een hele fijne type waarmee ik me heel goed heb geamuseerd. Voor alle kandidaten is hij degene bij wie je altijd terechtkunt, iemand die je omarmt.”

Greet Jaspers (39)

 

Na een drukke periode in het bedrijfsleven ging Greet uit Heers op zoek naar rust bij haar gezin. Toen ze uitkeek naar een nieuwe bezigheid, schreef ze zich in voor een cursus schilderen, maar veranderde die nog op de valreep in een cursus Brood en Banket.

Bakken is voor Greet het ultieme anti-stressmiddel. “Bake Off is voor mij een speciaal parcours. Niet alleen op het vlak van het bakken, maar ook op het vlak van mijn persoonlijkheid. Ik kan bijvoorbeeld vrij moeilijk om met stress en zorg ervoor dat alles altijd goed gepland en voorzien is. In de tent leer ik dat beter loslaten.”

Greet houdt ervan baksels naar haar hand te zetten door minder suiker en meer kruiden te gebruiken. Haar motto: ‘Over smaak valt niet te twisten‘. De jury is bij deze dus gewaarschuwd!

Jan De Pauw (61)

 

Jan uit Knokke-Heist droomde ervan om astronaut te worden, maar het werd een carrière als burgerlijk ingenieur in de ruimtevaart. Slapen vindt hij tijdverlies en naast zijn drukke job verschijnt hij soms aan de start van een triatlon. Wat hij nog overhoudt van energie gaat naar zijn familie en bakken.

Jan houdt van klassiek gebak uit grootmoeders keuken. “‘Bake Off’ is een ongelofelijke ervaring. Je hebt vooraf geen besef van wat er allemaal bij komt kijken. Alles wat je leert en de uitdaging die je jezelf oplegt … Schitterend!”

Philip Otten (33)

 

Philip uit Berchem beoefent naast de apothekerij ook de patisserie. Overdag flanst hij medicijnen in elkaar, ’s avonds taart en gebak. Hij zette zijn eerste stapjes in de keuken al op jonge leeftijd. Als kind was hij niet gezegend met een keukenprinses als moeder, dus dook hij zelf in de kookboeken.

Hoewel hij twee apotheken runt, omschrijft hij zichzelf eerder als een ‘taffelaar’. Hij beseft dan ook dat de tijd zijn grootste vijand wordt in de tent. “Het is super om deel te nemen aan ‘Bake Off’. Ik heb veel geleerd en heb echt genoten van de toffe groep en de sfeer die in de tent hangt.”

Peter Slight Jr. (40)

 

Wanneer Peter uit Oostende ’s avonds zijn vrachtwagen parkeert, duikt hij in de keuken  om klassieke taarten te bakken. Voor Peter is de baktafel de perfecte plek om zijn recent overleden vader of Schotse voorvaderen te eren. In zijn creaties zie je zijn groot familiehart en Schotse roots dan ook terug, denk maar aan creaties met whiskey en gember.

Peter hoopt in de Bake Off-tent te kunnen bewijzen dat je met hard werken overal kunt komen. “Het mooiste aan het avontuur vind ik dat je met 9 andere mensen aan het bakken slaat. Iedereen heeft z’n eigen persoonlijkheid, z’n eigen leven, z’n eigen job… Maar toch heeft iedereen dezelfde passie.”

Jaline Vandromme (18)

 

Jaline uit Hasselt is de jongste deelnemer dit seizoen, maar kan toch al rekenen op tien jaar bakervaring. Tussen de lessen kinesitherapie door staat ze in de keuken van het appartement dat ze met haar vriend deelt.

Naast bakken, houdt Jaline van atletiek. Haar perfectionisme en vechtlust benut ze ook in de keuken. Ze kiest voor strakke, moderne en vaak experimentele patisserie waarin elk detail moet kloppen. Met haar deelname aan ‘Bake Off’ wil ze kijken hoe ver ze nu echt staat. “De laatste jaren spendeerde ik tijdens het studeren meer en meer tijd aan bakken. Ik kijk ook ongelofelijk graag naar alle bakprogramma’s, waaronder ‘Bake Off’. Ongelofelijk dat ik nu zelf in de tent mag staan.”

Tine Van Gossum (40)

 

De rode draad in Tines leven uit Diest is niet rood, maar roze: roze kledij, een roze bril, een roze auto en roze taarten. Een heel bewuste keuze om zichzelf eraan te herinneren dat je het leven door een roze bril moet zien.

Als toegewijde mama zet ze zich elke dag in voor haar man, drie dochters en leerlingen in de klas. ‘Bake Off’ is voor haar een duwtje in de rug: ze wil laten zien dat ze meer in haar mars heeft dan lesgeven, wassen en plassen. “Ik heb eigenlijk altijd ten dienste gestaan van anderen: mijn man heeft een verantwoordelijke job waardoor het huishouden bij mij terecht komt, ik ben leerkracht en heb drie kinderen om voor te zorgen. Om meer tijd voor mezelf te maken, ben ik beginnen bakken. Nu bak ik bijna elke dag. Ik ben dan ook in de wolken dat ik mag meedoen aan het derde seizoen van ‘Bake Off.’

Sara Vermylen (26)

 

Sara uit Heverlee is de kleindochter van een bakker. Maar hoewel ze hem nooit als bakker gekend heeft, is de liefde voor het vak toch door zijn verhalen ontstaan.

Sara brengt haar dagen door in een psychiatrisch ziekenhuis waar ze als therapeute aan de slag is. Ze houdt van mensen helpen en staat positief in het leven. Daar past bakken uiteraard perfect bij. “Bakken is één van mijn favoriete dingen om te doen. Het is een goede manier om te ontspannen, een manier om te tonen aan mensen dat ik hen graag zie, … Het is mijn toeverlaat.”

Lorentia Veppi (26)

 

Lorentia uit Genk is lerares Zedenleer. Ze is een op-en-top Italiaanse en zoals in de meeste Italiaanse families staat eten centraal. Haar vriend maakt lange dagen in een restaurant en toen ze alleen vorig jaar alleen thuis was, begon ze te experimenteren met gebak.

Ondanks haar beperkte ervaring, heeft ze al een duidelijke stijl. Haar taarten zijn altijd overdadig versierd, want less is more bestaat niet volgens Lorentia. “Ik sta met zoveel plezier in de ‘Bake Off’-tent. Ik verleg mijn grenzen en leer zoveel bij, want ik bak nog niet zo lang. Wat een avontuur!”

De vaste waarden

Uiteraard zijn de vaste juryleden ook van de partij: meesterchocolatier en hofleverancier Herman Van Dender en foodcriticus en fotografe Regula Ysewijn. “‘Bake Off’ brengt mensen samen van verschillende leeftijden: zowel kinderen als ouders en ouderlingen. Iedereen vindt er iets in terug dat ze leuk vinden. Mensen slaan aan het bakken door het programma, staan samen in de keuken als een gezin en zitten achteraf samen aan tafel om van al dat lekkers genieten”, vertelt Regula. “Dat is bijzonder, want samen koken en aan tafel zitten is de dag van vandaag minder aan de orde. Het is fantastisch dat ‘Bake Off’ de mensen zo weer wat meer samenbrengt.”

Wim Opbrouck neemt de presentatie weer voor zich. “‘Bake Off is toe aan z’n derde seizoen. Wat me telkens weer verwondert, is hoe hecht de groep wordt. Iedereen stapt met z’n eigen persoonlijkheid de tent binnen en begint te bakken. Alle verschillen blijven achterwege en alle narigheid uit de wereld valt weg. Er is maar één zaak van staatsbelang, en dat is die biscuit of die merengue. Dat vind ik zó ongelofelijk fijn”, vertelt hij.

Het derde seizoen van ‘Bake Off Vlaanderen’ start op woensdag 4 september om 20u35 op VIER. Ga jij kijken?

Lees ook deze artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content