Bewezen: koppels en 65-plussers zijn het gelukkigst

Door De Redactie

Volgens een bevraging van het VRT nieuws in verband met geluk geven we ons leven gemiddeld een 7 op 10. Mooie score, toch? Blijkbaar is die hoge score vooral te wijten aan onze relatiestatus. Zo zijn koppels het gelukkigst en dan vooral oudere koppels van 66 tot 75 jaar.

Je hoort het goed, vooral oudere Vlamingen en koppels zijn gelukkig. Vlamingen die tussen de 66 en 75 jaar zijn, geven aan het gelukkigst te zijn in hun relatie. Zijn jouw kinderen al het huis uit? Want ook dit beïnvloedt je geluk. ‘Emptynesters’ zijn gelukkiger dan gemiddeld en geven zichzelf 7,4 op 10. Ook mensen die een LAT-relatie hebben geven zichzelf deze score.

Iets lager op de geluksschaal heb je de samenwonende koppels (7,2) , singles (6,6) en thuiswonenden (6,4). Het minst gelukkig? Dat zijn de vrijgezellen die de 30 hebben bereikt en nog bij hun ouders wonen. Ook alleenstaande ouders scoren slechter dan het gemiddelde met 6,6.

Met ups en downs

“Ons gemiddeld geluksgevoel kent enkele ups en downs in de loop van ons leven. Het allergelukkigst zijn we als kind, en na onze 65ste”, zegt socioloog Dimitri Mortelmans van de Universiteit Antwerpen.
“De 35-45-jarigen voelen zich globaal het minst gelukkig. In die periode is ons leven vaak erg druk. Een job, een relatie, kinderen, hobby’s: al die factoren succesvol combineren zet meestal een domper op je geluk, zelfs al heb je in theorie alles wat je hart begeert”, zegt Mortelmans. “Bij iets oudere mensen nemen de drukte en de stress af. In combinatie met een groter aanpassingsvermogen draagt dat bij tot een gelukkiger leven.”

Singles geven aan minder gelukkig te zijn, maar is dat wel zo? “We moeten opletten met veralgemeningen, want dit gaat om gemiddeldes”, zegt Mortelmans. “De meeste vrijgezellen hebben een breed netwerk, maar komen op een bepaald moment toch alleen thuis. Dan speelt de zogenoemde ‘emotionele eenzaamheid’ op, het gebrek aan een soulmate. Sommige vrijgezellen hebben ook het gevoel dat de samenleving op hen neerkijkt. Omdat we georganiseerd zijn naar het model van koppels  met kinderen. Door die drukkende norm voelen singles zich soms het buitenbeentje.”

Bron: de redactie, beeld shutterstoc

Wil je gelukkig(er) worden?
Deze simpele tips helpen!

Partner Content