Happy mother with daughter outdoors --- Image by © Oliver Rossi/Corbis

Volgens neurologen word je zo gelukkig

Door De Redactie

We hebben allemaal wel eens een dipje. Gevoelens van angst, boosheid, schaamte of verdriet kunnen ons ineens overvallen. In ons kortetermijngeheugen worden negatieve gedachten zelfs geïnterpreteerd als een beloning. Maar echt gezond is het uiteraard niet. Probeer daarom eens deze 4 dingen die je volgens neurologen écht gelukkig maken.

Dankbaarheid

Alex Korb, een UCLA neurowetenschapper, legt in zijn boek ‘The Upward Spiral’ uit waarom dankbaarheid ons gelukkig maakt. Hij verwijst naar een studie uitgevoerd door de National Institute of Health. Volgens dit onderzoek krijgt je hypothalamus in je brein een boost wanneer je dankbaar bent. Deze zone beïnvloedt je slaap, je stress-levels en je algemeen gevoel van welzijn. Ook komt er dopamine vrij, het beloningshormoon. Dit hormoon wordt ook gelinkt aan verslavingen, maar geen zorgen, deze verslaving is heel gezond. Extra tip: hou een dankbaarheidsdagboekje bij en schrijf elke dag 5 dingen op waar je dankbaar voor bent.

Benoem je emoties

Voel je je angstig, kwaad, droevig, gefrustreerd of teleurgesteld? Deze emoties zijn een serieuze domper. Als je angstige of kwade gedachten hebt, gaat ook je lichaam hierop reageren. Dan komt er de bekende ‘vlucht of vecht’-reactie en bouw je stress of frustratie op in je lichaam. Je verliest de controle over je gevoel. Volgens de neurologen helpt het dan om je emoties op te merken en te benoemen. In een paar woorden kun je beschrijven hoe je je voelt of welke emotie er opkomt. Tegen jezelf zeggen dat je kwaad bent en beschrijven waarom, kan al enorm helpen. Het maakt je meer bewust van je gevoelens. En  zodra je het probleem benoemt, kun je het oplossen.

Neem beslissingen

Ook beslissingen nemen is gezond. Volgens neurologen zorgt dat ervoor dat je minder angstig bent en je je minder zorgen maakt. Op het moment dat je kiest, neem je de controle terug en kun je concrete plannen beginnen maken.

Magic touch

Er zijn verschillende studies die aantonen dat fysiek contact/aanrakingen je geluksgevoel boosten. Je ziet op tv soms zelfs politici elkaar een schouderklopje geven. Voelen is ook het eerste zintuig dat je leert te gebruiken. Je aanrakingen kunnen heel krachtig zijn. Zo kan een  aanraking van een moeder de pijn van haar baby verminderen. Hoe dat komt? Als je iemand aanraakt, komt er oxytocine vrij, het knuffelhormoon. Dit stofje zorgt ervoor dat je een band creëert. Het vermindert stress en geeft een gevoel van vertrouwen. Ook zou het het immuunsysteem versterken. Een goed excuus om je partner of kind dus elke dag te knuffelen. Als dat niet haalbaar is, kun je ook gewoon een massage boeken.

Bron: lifehack, beeld: Corbis

Lees ook:

Partner Content