Bloom For Change: steun je mee in de strijd tegen seksueel geweld?

Door Jolien Thieleman

Exact één jaar na de Stille Mars op 12 mei 2019 lanceert Punt. vzw de campagne ‘Bloom For Change’ om opnieuw aandacht te vestigen op de strijd tegen seksueel geweld. Met een campagnefilmpje vragen ze aan iedereen om de tien actiepunten tegen seksueel geweld te ondertekenen.

Bloom For Change

Op 12 mei 2019 kwamen zo’n 15.000 mensen op straat voor de Stille Mars, die werd georganiseerd in herdenking van Julie Van Espen en als steun voor alle slachtoffers van seksueel geweld. Een moment waarin veel mensen kracht en steun vonden.

Omdat het coronavirus ons ‘in ons kot’ houdt en we dus niet op straat kunnen komen, lanceert PUNT. vzw, het advies- en informatiecentrum rond seksueel grensoverschrijdend gedrag, ‘Bloom For Change’. Een campagne als herdenking voor Julie, als steun voor slachtoffers van seksueel geweld, als signaal naar de politiek en als hoopvolle blik op de toekomst.

Actiepunten

De vzw brengt, samen met nog heel wat andere organisaties, een lijst van 10 actiepunten naar voren:

 1. Praat over seks en (seksueel) grensoverschrijdend gedrag
 2. Zet in op een laagdrempelige en betaalbare hulpverlening voor
  slachtoffers: er bestaan heel wat hulplijnen, zoals 1712, de chatfunctie op  seksueelgeweld.be en nupraatikerover.be
 3. Ondersteun slachtoffers in het juridisch proces: moedig aan om aangifte te doen
 4. Specifieke opleiding rond seksueel geweld binnen politie, justitie
  en hulpverlening
 5. Betrek de omgeving van slachtoffers bij het herstel: hoe kun je een slachtoffer opvangen?
 6. Uitbreiding en evaluatie van de Zorgcentra na Seksueel Geweld: wat is voor jou en je omgeving het dichtstbijzijnde zorgcentrum?
 7. Nood aan globale cijfers: het in kaart brengen van het probleem
 8. Inzetten op (dader)preventie: maak jij je zorgen over het gedrag van iemand in je omgeving? Bel naar Stop it Now! of 1712.
 9. Inzetten op daderbehandeling: moedig mensen met verontrustende verhalen aan om hulp te zoeken.
 10. Kies voor samenwerking: werk je zelf rond het thema? Bundel de krachten dan om samen met andere organisaties samen te werken.

Op de website www.bloomforchange.be vind je meer informatie over de actiepunten, én kun je de beleidsnota ondertekenen. Zo toon je dat we samen sterk staan, ondanks de bizarre tijd waarin we ons bevinden.

Bloemen voor Julie

De video die de campagne ondersteunt, bestaat uit een 40-tal filmpjes waarin o.a. bekende Vlamingen en de vriendinnen van Julie een boeket bloemen doorgeven, een mooi symbool voor verandering en voor het openbloeien van alle overlevers van seksueel geweld.

https://vimeo.com/417234441

Wat kun je doen?

Zelf je steentje bijdragen om de actie te ondersteunen? Dat kan op verschillende manieren:

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content