Getty Images

Coronaphishing: let op voor valse mails, websites en apps!

Door De Redactie

Opgepast: cybercriminelen gebruiken het coronavirus om geld af te troggelen, je identiteit te stelen of je computer te hacken. Kort gezegd: ze doen aan coronaphishing. Klik dus niet zomaar eender welke mail of website open.  

Coronaphishing

Uit een bevraging van Febelfin blijkt dat ongeveer 20 procent van de phishingmails inspeelt op de coronacrisis. Valse mails met virussen en nepberichten van banken en organisaties die gaan over het coronavirus, worden naar je e-mailadres verzonden en vragen om actie. ‘Nieuwe veiligheidsmaatregelen tegen coronavirus – klik hier’, bijvoorbeeld.

Een mail die er nét echt uitziet, maar in werkelijkheid gaan achter die berichten cybercriminelen schuil. Als je klikt op de links in mails en berichten, dan kunnen de oplichters in één klik heel je bankrekening plunderen of je computer besmetten met een virus. Miguel De Bruycker, directeur van het Centrum voor Cybersecurity België: “Cybercriminelen spelen in op de actualiteit en weten welke thema’s ons interesseren. Wees daarom steeds op je hoede wanneer je verdachte berichten krijgt met links over een actueel onderwerp.”

Hoe bescherm je jezelf online?

De tijd dat phishingmails en -berichten in een oogopslag te herkennen waren en vol taalfouten stonden, ligt al lang achter ons. Fraudeurs gaan professioneler te werk en verdachte berichten en e-mails zien er steeds betrouwbaarder uit. Wees dus extra aandachtig en voorzichtig bij het bekijken van je mailbox en berichten.

  • Controleer altijd de afzender. Is het de eerste keer dat een mailadres in je inbox opduikt? Dan betekent het meestal niet veel goeds.
  • Word je in de mail aangesproken met je naam? Goed. Als er een algemene of vage aanspreektitel te lezen is, dan is de mail vaak niet te vertrouwen.
  • Een mailtje van de bank waarin gevraagd wordt om je bankgegevens door te sturen? Niet doen. Bankinstanties vragen nooit om gevoelige informatie op mail te zetten. Heb je je bankgegevens al doorgegeven, verwittig dan onmiddellijk Card Stop (cardstop.be of 070 344 344) en laat je bankkaart blokkeren.
  • Vragen ze je om een bedrag te betalen via Western Union? Of een andere betaalmethode die je nooit gebruikt? Neem dan contact op met het Centrum voor Cybersecurity in België vóór je daadwerkelijk betaalt.
  • Als je een betaling wilt doen online, tik dan altijd zélf het webadres in van je bank, of open de app op je telefoon. Doe dat in geen geval via een andere link.
  • Als je twijfelt of de mail of het bericht betrouwbaar is, bel dan naar de bank of organisatie in kwestie om na te gaan of de boodschap wel degelijk door hen werd verzonden.

Campagne met een ‘valse’ Leah Thys

Om iedereen bewust te maken van de gevaren van phishing, leende Leah Thys (Marianne uit ‘Thuis’) haar gezicht aan een nieuwe campagne van Febelfin, 2dehands, het Centrum voor Cybersecurity België, de Cyber Security Coalition, de federale politie en de FOD Financiën. Het woord ‘lenen’ is hier op zijn plaats, want Leah stond op geen enkel moment zelf op de videoset. Er werd beroep gedaan op deepfaketechnologie, waarbij Leahs hoofd op het lichaam van een onbekende werd geplakt. Het resultaat is volledig vals, net zoals de vraag van een bank om je codes te delen via een link.

Leah Thys: “Het filmpje is zo goed gemaakt dat de mogelijkheid van twijfel nog bestaat. En dat is net wat waar deze campagne mensen voor wilt waarschuwen: je kan online onware dingen heel echt laten lijken. Dus als je een klein vermoeden hebt dat iets niet echt is, ga er dan vooral niet op in. Ik ben echt gedegouteerd dat criminelen ook in deze moeilijke tijden nog altijd nieuwe manieren vinden om mensen van hun centjes te beroven. Iets nemen dat van jou is, dat doe je niet.”

https://www.facebook.com/Febelfin/videos/245263366713493/?__xts__[0]=68.ARCUOJWJUFYE6khGmxNTdOnCJGbkQv_3HxcVQq416v9HjtlQrBdcc5KMSToIW_LiWsalRc5BhGUb60I-cc9wTSDkXp8TPvr7_LuJpshFT1BeXW_Adia1Zmgj30kp7M81kUHUEBf6aAfG6POkNPcC9EK6WN9HI2hDNsgidKJHRjxk3HyCD8inyt1HeNrKrLQegfs53gygzVuOLGXKLRpmn-87JYJG9H5ytRJGX_Pfbv_dy-9PlzRyUKU35eB2uCDpyAppGC1wJq6hO7mbL2_b7GidNLUPYkWb7ovSAlqtr5DtkR0x8lqn_QplFEe9JB6jagHgG1gKR9mICKcLLsMtM9R5tuIySlaRqAmDGQ&__tn__=-R

MEER OVER HET CORONAVIRUS:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content