Shiba Inu on Grass --- Image by © Yoshihisa Fujita/MottoPet/amanaimages/Corbis

Dáárom houden honden hun kopje schuin

Door De Redactie

Dierenvriend of niet, wanneer honden hun kopje schuinhouden en je met grote ogen aankijken, smélt je gewoon. Hier was nog geen verklaring voor gevonden. Tot nu.

De wetenschap achter het schuine kopje

Eindelijk is er een wetenschappelijke verklaring voor gevonden! Honden houden hun kop schuin om hun medeleven uit te drukken. Ze uiten op deze manier hun empathie. Wanneer ze aan het luisteren zijn naar jouw (trieste) verhaal, willen ze eigenlijk zeggen ‘ja, ik ben aan het luisteren en ik geef om jou’. Het is hun manier om aan te geven dat ze geïnteresseerd zijn en dat ze aan het luisteren zijn naar je verhaal. Ze voelen ook aan wanneer je ongelukkig of triest bent. Dan kantelen ze hun kopje om te tonen dat ze je steunen.

Om beter te kunnen horen

Er is ook nog een andere reden. Ze doen het ook om beter te kunnen horen. Honden hebben over het algemeen een zeer goed gehoor, maar vaak weten ze niet goed waar het geluid juist vandaan komt. Ze kantelen hun kopje, zodat hun oren in een andere positie staan, en waardoor ze beter kunnen horen.

Meer weten over de typische ‘trekjes’ van honden? Waarom ze bijvoorbeeld ze steeds achter hun eigen staart ‘jagen’? Of waarom ze zichzelf graag in de modder rollen? Lees dan ook zeker het artikel Klare Hondentaal. Zo krijg je heel wat antwoorden op je vragen!

 

 

 

Partner Content