24 Feb 2015, Cape Town, South Africa --- Baby on bed --- Image by © Luka Storm/Corbis

Darmbacteriën bepalen de gezondheid van je baby

Door De Redactie

Goede darmbacteriën heb je nodig om gezond te zijn. Maar ze zijn nog belangrijker dan we vroeger dachten! Nu blijkt dat de eerste darmbacteriën die je baby ontwikkelt, invloed hebben op het immuunsysteem voor de rest van zijn/haar leven.

De bacteriën van onze darmen zijn belangrijk voor ons lichaam. Volgens een recent onderzoek zouden ze ons geheugen verbeteren en ook stress verminderen. 70 procent van je afweersysteem zit in je darmen. Een volwassen persoon heeft daar zo’n 1 kg goede bacteriën zitten. Een pasgeboren baby heeft er nog geen. De eerste goede bacteriën die dus in de darm terechtkomen zijn belangrijk, want ze bouwen het immuunsysteem op.

Drie factoren

Er zijn drie factoren die de groei van darmbacteriën bij je baby bevorderen:

  1. Hoe je geboren wordt

    Als je baby op een natuurlijke manier (vaginaal) geboren wordt, krijgt die zo verschillende bacteriën van zijn moeder binnen. Maar voor sommige vrouwen is dit niet mogelijk. Zo’n 20 procent van de Belgische vrouwen bevalt met een keizersnede. Deze kinderen maken ook 20 procent meer kans om (later) astma, diabetes, obesitas of allergieën te ontwikkelen.

  2. Voeding

    Dat moedermelk het beste is voor je baby, wisten we al. Er zitten goede bacteriën en specifieke stoffen in die het immuunsysteem van je kind helpen opbouwen. Het is zo uniek dat dit niet nagemaakt kan worden. Niet iedereen kan borstvoeding geven. Maar als je het wel kan, doe het dan best zeker zo’n 4 maanden, tijdens deze periode worden de darmen het meest beïnvloedt.

  3. Antibiotica

    Als je kunt, geef je baby dan niet meteen antibiotica. Dat doodt namelijk ook de goede bacteriën. Lichte virale infecties bouwen het immuunsysteem van je kind op. Als de infectie echt gevaarlijk is, is het uiteraard wel belangrijk dat je medicatie geeft.

En wat voor de vrouwen die niet natuurlijk bevallen of geen borstvoeding kunnen geven?Er zijn een aantal vrouwen waarbij een vaginale bevalling niet mogelijk is of bij wie borstvoeding geven niet lukt. We mogen hen niet stigmatiseren. Het is vooral belangrijk dat we vrouwen bewustmaken dat áls de bevalling en voeding op een natuurlijke manier kan, dat ook de beste manier is”, zegt prof. dr. Yvan Vandenplas, algemeen diensthoofd van het Kinderziekenhuis van het UZ Brussel.

 

Bron: Universitair Ziekenhuis Brussel, Beeld: Corbis

 

Lees ook:

Partner Content