Toddlers playing --- Image by © Heide Benser/Corbis

De blog van Kris, kleuterjuf in Sint-Jans-Molenbeek / deel 3

Door Els De Ridder

Kris (55) werkt al meer dan dertig jaar als kleuterjuf in Brussel, waarvan 21 jaar in de Molenbeekse Vierwindenschool. Ze houdt voor Libelle enkele dagen een dagboek bij. Vandaag het derde en laatste deel.

Woensdag is mijn vrije dag, maar de voorbije gebeurtenissen waren zo uitzonderlijk dat ik het niet kon laten om toch enkele uurtjes naar school te gaan. Mijn kindjes knuffelen, een verhaal voorlezen, samen spelen… Toen ik aankwam zat er een hele groep mama’s samen koffie te drinken in onze eetzaal. Ik ben er even bij gaan zitten. Zo’n koffiemoment is er op woensdag altijd , maar vandaag hing er een heel bijzondere sfeer. Eentje die niet in een woord te vatten is. Iedereen was blij dat de school weer open kon, vertelde over wat ze de afgelopen dagen thuis hadden gedaan met de kinderen. En iedereen gaf toe dat ze toch bang en ongerust waren geweest en dat dat gevoel nog niet weg was. Maar ik merkte vooral opluchting: de kinderen terug samen zien in het schooltje waar ze zo van houden.
Iedereen was dolblij, echt heel gelukkig, uitgelaten zelfs, omdat ze weer met hun vriendjes konden spelen. Alsof het heel lang vakantie was geweest, maar dan anders. Hoe klein de kleutertjes ook zijn, ze hadden allemaal wel op een of andere manier aangevoeld dat er iets aan de hand was. Ja, ze hadden ze ook gezien, die politiemannen aan de schoolpoort, en ze wisten heel goed dat ze deze middag niet naar de naschoolse opvang moesten. Eén voor één vertelden ze wie hen op zou komen halen, met een grote glimlach op hun gezichtjes. Ethan haalde de ‘verdrietdoos’ uit de kast en toonde me stilletjes de papieren tranen die erin zaten. Ik kreeg er zowaar een krop van in de keel. Maar nadien werd er zoals altijd met veel enthousiasme gespeeld, geknipt en geknutseld, gebouwd… Er kwamen weer taartjes in de zandbak tevoorschijn, de puzzels kwamen terug uit de kast. En we gingen voorlezen, want het is immers Nationale Voorleesweek. De mama van Zana kwam uit een boekje vertellen en de grootouders van Quinn doken op met een stapeltje verhalen. Het gewone klasleven dus, maar dan met één grote uitzondering: het gevoel dat we allemaal nog wat dichter bij elkaar zijn gekomen.
Kris

Heb je deel 1 en deel 2 gemist? De actuele dagboekfragmenten van kleuterjuf Kris vind je zo terug op onze website. 

Partner Content