Getty Images

De Grote Verkeersquiz: hoe goed ken jij de (nieuwe) verkeersregels?

Door Jolien Thieleman

Met de komst van elektrische fietsen en steps ziet het straatbeeld er een tikkeltje anders uit in vergelijking met een aantal jaren geleden. Die nieuwe vervoersmiddelen brengen ook nieuwe verkeersregels met zich mee, maar weet jij hoe het daarmee zit?

Recente verkeersregels

Nee, je bent niet de enige die misschien niet zo vertrouwd is met de regels rond speedpedelecs en elektrische steps. Uit een verkeersenquête van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) blijkt dat de recente verkeersregels onvoldoende gekend zijn bij de gemiddelde Vlaming:

  • Slechts 53% weet dat elektrische fietsen niet verplicht op het fietspad moeten rijden als de snelheidslimiet 50 km/u of minder bedraagt.
  • Slechts 54% weet dat je niet met een elektrische step op het trottoir mag als je sneller dan stapvoets rijdt.
  • En slechts 62% weet dat je voorrang moet verlenen aan een weggebruiker met een elektrische step op het fietspad.

Werner De Dobbeleer, woordvoerder van de VSV: “Speedpedelecs en elektrische steps winnen dan wel aan populariteit in het straatbeeld, toch is het met onze verkeerskennis over deze nieuwe vervoersmiddelen pover gesteld. Uit ons onderzoek blijkt dat iedereen nog een ‘trapje’ kan bijsteken – zowel mannen als vrouwen en zowel jongeren als de oudere leeftijdsgroepen. Met De Grote Verkeersquiz willen we hen daarom op een laagdrempelige en speelse manier hun kennis over deze en andere verkeersregels laten bijschaven.”

De Grote Verkeersquiz

Met De Grote Verkeersquiz leer je meer over veilig verkeer. Je krijgt in totaal tien meerkeuzevragen en scoort 1 punt per juist antwoord. Je kunt de test zo vaak afleggen als je wilt en krijgt daarbij telkens andere vragen te zien.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters: “Regelmatig komen er nieuwe verkeersregels bij. Je kennis testen en bijschaven is daarom een must voor je eigen veiligheid en die van anderen. Met De Grote Verkeersquiz kan dat op een leuke en speelse manier. En er vallen bovendien mooie prijzen mee te winnen!”

Hoe kun je deelnemen?

De Grote Verkeersquiz is een initiatief van de VSV in samenwerking met de Vlaamse overheid en het Waalse verkeersveiligheidsagentschap AWSR, en met de steun van AXA Verzekeringen en tal van andere partners. Deelnemen is heel eenvoudig en kan nog tot 15 november op degroteverkeersquiz.be. Leuk weetje: wie minstens 7 op 10 haalt, maakt kans op een elektrische fiets of een andere mooie prijs.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content