De nieuwe erfwet: wat verandert er?
Minister van Justitie Koen Geens heeft een voorstel ingediend om het erfrecht te hervormen. Die wordt mogelijk nog dit jaar van kracht (met een overgangsperiode van een jaar). Dit zijn de belangrijkste wijzigingen.
Vooraf overeenkomen
Vandaag is het niet mogelijk om al voor je overlijden een overeenkomst te sluiten over je erfenis. Dat wordt anders binnen de nieuwe wet: daarbij zul je wél zelf met je erfgenamen rond de tafel kunnen gaan zitten, om je bezittingen te verdelen. Dat maakt veel mogelijk: je kunt bijvoorbeeld het deel van je kinderen meteen aan je kleinkinderen schenken, of je kunt je ene kind meer nalaten dan je andere. Voorwaarde is wel dat alle erfgenamen het akkoord ondertekenen.
Wettelijke reserve
Kinderen hebben recht op een deel van de erfenis van hun ouders. Dat wordt de ‘wettelijke reserve’ genoemd. Nu is de regeling als volgt: in een gezin met één kind krijgt het kind de helft. In gezinnen met twee kinderen heeft elk kind recht op een derde, in totaal dus twee derde van de erfenis. En bij gezinnen met drie kinderen of meer gaat er in totaal drie vierde naar de kinderen.
In de nieuwe wet wordt de wettelijke reserve altijd beperkt tot de helft, ongeacht het aantal kinderen. Dat kan bijvoorbeeld gunstig zijn voor nieuw samengestelde gezinnen. Neem een vader met twee kinderen en twee stiefkinderen. Nu gaat er automatisch twee derde naar zijn eigen kinderen, en blijft er slechts een derde over voor de twee stiefkinderen. Binnen de nieuwe wet kan hij beslissen om alle kinderen evenveel te schenken.
Onterven
Ongehuwde koppels zonder kinderen moeten vandaag ook zo’n ‘wettelijke reserve’ schenken aan hun ouders. Die bestaat uit een vierde van de erfenis per ouder. Zo kan het dus gebeuren dat je partner overlijdt, en je schoonouders plots de helft van je woning komen opeisen. Binnen de nieuwe wet zul je zelf kunnen beslissen om je ouders te onterven. Een uitzondering wordt gemaakt voor hulpbehoevende ouders: zij kunnen wel nog onderhoudsgeld vragen, tot maximaal een vierde van de erfenis.
Bron: Libelle 17/2017 – Beeld: Getty Images