Evi Hanssen wijst op belang van uitstrijkje: “Abnormale cellen gevonden”

Door Jolien Thieleman

Evi Hanssen heeft een video gepost waarin ze vertelt hoe belangrijk het uitstrijkje is. Vorig jaar kreeg ze namelijk te horen dat er abnormale cellen gevonden waren op haar baarmoederhals.

Evi roept daarom op om regelmatig naar de gynaecoloog te gaan om een uitstrijkje te laten nemen. Dat gebeurt best om de twee à drie jaar. “Er zijn bij mij onrustige cellen gevonden, maar gelukkig waren we er vroeg bij”, zegt ze.

Regelmatig naar de gynaecoloog

“Het is natuurlijk niet iets waar je als vrouw ongelooflijk naar uitkijkt”, vertelt Evi in de video. “Het is niet echt aangenaam, maar we moeten het gewoon doen. Die afwijkende cellen die tot baarmoederhalskanker kunnen leiden, groeien eigenlijk redelijk traag. Als je je regelmatig laat onderzoeken, kunnen ze het goed behandelen als ze iets vinden. Dus bel gewoon naar je gynaecoloog en maak een afspraak. Er is geen enkele reden om het niet te doen.”

Het uitstrijkje

Met een uitstrijkje neemt de gynaecoloog met een borsteltje cellen uit je baarmoederhals en laat die onderzoeken in het labo. Het is een efficiënte manier om afwijkende cellen vroegtijdig vast te stellen en dient ter preventie van baarmoederhalskanker. Zelfs tot tien jaar voor de eerste tekenen van kanker optreden, kan een uitstrijkje het opsporen. Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich erg traag en kan, indien het tijdig wordt opgespoord, goed worden behandeld.

Elke vrouw tussen 25 en 64 wordt om de drie jaar opgeroepen om een uitstrijkje te laten nemen. In dat geval wordt het volledig terugbetaald door de mutualiteit. Tussentijdse uitstrijkjes worden niet terugbetaald, maar kunnen wel nuttig zijn. Meer informatie over het uitstrijkje vind je in dit artikel.

Coverbeeld: Medialaan

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content