© Stad Gent

Gele ‘brooddoos’ in je koelkast? Het kan je leven redden

Door Diny Thomas

Kan een gele ‘brooddoos’ in je koelkast je leven redden? In Ledeberg bij Gent testen 65-plussers en mensen met chronische medische problemen het uit. Het doel van de doos? Sneller de juiste hulp krijgen bij noodgevallen.

Het idee komt overwaaien uit Canada, en wordt momenteel getest in Ledeberg. Het concept is simpel: in de doos zit een klein boekje waarin je je gegevens kunt invullen. Denk maar aan telefoonnummers van mensen die in geval van nood verwittigd moeten worden, de aandoeningen of allergieën die je hebt en een medicatieschema.

Levens redden

Die gele ‘brooddoos’ bewaar je in de koelkast. Het klinkt een beetje gek, want er zitten alleen maar papieren in, maar daar is een goede reden voor: iedereen heeft wel een koelkast in huis, en het is een herkenbare plek voor hulpverleners. Als een arts wéét dat de gele dozen daar bewaard worden, kunnen ze meteen alle gegevens bekijken en sneller ingrijpen. En dat kan levens redden.

Maar hoe weten de hulpverleners of er een gele doos in huis is? Bij de doos krijg je een blauwe sticker die je aan de binnenkant van je voordeur moet plakken.

Naar de apotheek

Voorlopig kun je de gele doos enkel in Ledeberg krijgen, bij de apotheek of in een dienstencentrum. Maar in de toekomst kunnen álle inwoners van Gent, die ouder zijn dan 65, zo’n doos in de koelkast zetten.

NOG MEER HANDIGE GEZONDHEIDSTIPS:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content