Handig: deze 7 apps kunnen je helpen bij noodgevallen

Door Diny Thomas

Als er iets misgaat, ben je maar best goed voorbereid. Dankzij deze apps heb je die ehbo en andere gezondheidstips zo op zak.

1. Eerste hulp – Rode Kruis

Als het noodlot toeslaat, haal je de nodige kennis gewoon uit je broekzak. De ‘Eerste hulp’-app van het Rode Kruis vertelt je stap voor stap wat je moet doen als iemand zijn voet breekt, zijn handen heeft verbrand, het bewustzijn verliest of dreigt te stikken. Er is zelfs een audiofunctie waarbij een stem je doorheen het hele proces loodst.

Gratis in de App Store en Google Play.

2. Een adembenemende picnic

Ook kinderen kunnen levens redden. In ‘Een adembenemende picnic’, een app van het Rode Kruis, leren kinderen vanaf zes jaar dat je zelfs met de kleinste dingen het verschil kunt maken. In het verhaal van beer Boem-Boem en de familie Eekhoorn leert je kind hoe de heimlichgreep precies in zijn werk gaat, of hoe je moet reanimeren.

Gratis in de App Store en Google Play.

3. Gifwijzer

Het kan elke mama en papa overkomen: je kijkt even weg, en voor je het goed en wel beseft hangt het mondje van je kind vol plakkaatverf. Wat nu? Met Gifwijzer weet je meteen wat je moet doen. Sterker nog: je leert hoe je ongelukjes kunt voorkomen, en welke giftige producten je allemaal in huis hebt. Handig.

€ 3,49 in de App Store en € 2,99 in Google Play.

4. 112 BE

In noodgevallen durft je geheugen je weleens in de steek laten. Heb je dringend de brandweer, de ambulance of de politie nodig en weet je niet meer welk nummer je precies moet bellen? Met 112 BE moet je alleen maar op het icoontje de klikken, en binnen een paar tellen heb je een hulpverlener aan de lijn.

Gratis in de App Store en Google Play.

5. Doctena

Is je huisarts met vakantie? Of zoek je een nieuwe tandarts omdat de jouwe met pensioen gaat? Op Doctena vind je tientallen zorgverleners bij jou in de buurt, allemaal verzameld op één plek. En in slechts een paar klikken heb je al meteen je eerste afspraak gemaakt. Makkelijker kan niet.

Gratis in de App Store en Google Play.

6. InforMED

Heb je duizend-en-één zalfjes en pilletjes in je medicijnkast liggen, maar heb je geen idee waarvoor ze dienen? Met ‘InforMED’ vind je meteen de bijsluiter voor elk medicijn. Ook leuk: je vindt voor heel wat geneesmiddelen een goedkoper alternatief, en je kunt je eigen virtuele huisapotheek aanmaken.

Gratis in de App Store en Google Play.

7. Reanim

Elk jaar krijgen in ons land zo’n tienduizend mensen een hartstilstand. Lang niet iedereen denkt de juiste hulp kunnen geven als iemand een hartstilstand krijgt. En toch is ingrijpen belangrijk, want elke minuut telt. Met ‘Reanim’ weet je aan de hand van eenvoudige video’s en afbeelding precies hoe je moet reanimeren, vind je de dichtstbijzijnde defibrillator én kun je in één klik de hulpdiensten verwittigen.

Gratis in de App Store en Google Play.
Coverbeeld: Getty Images.

Meer interessante apps:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content