Goed begin: Korting op afvaltaks voor singles in Mechelen

Singles krijgen vaak een even hoge of duurdere rekening gepresenteerd als koppels. Vanaf volgend jaar komt daar in Mechelen verandering in. Singles krijgen dan 25 euro korting op hun afvaltaks. Een goed begin, maar er is nog werk aan de winkel.

Minder afval, minder taks

Het is logisch dat singles minder zouden moeten betalen voor hun afval, aangezien ze ook minder verbruiken. Toch is Mechelen de eerste en enige stad die alleenstaanden een belastingkorting geeft. Volgend jaar krijgen alle single inwoners van de stad een bon van 25 euro als compensatie.

Weinig aandacht voor singles

Het is een goed begin, maar toch is er nog heel wat werk aan de winkel. Volgens de OESO-rangschikking worden alleenstaanden zonder kinderen nergens zwaarder belast dan in België. Ook de Turteltaks houdt geen rekening met singles. De energiefactuur verhoogt met 100 euro, per aansluiting. Een alleenstaande betaalt dus net zoveel als een gezin met meerdere kinderen.

Grote groep alleenstaanden

Het is bizar dat er zo weinig rekening gehouden wordt met singles in België. Dat vertelde ook journalist Nathalie Le Blanc gisteren in Van Gils & Gasten. “De groep alleenstaanden is zo groot en zo heterogeen, waardoor ze niet erg opvalt. Toch zijn er heel wat problemen die duidelijk naar voor komen. Hopelijk groeit nu ook het besef dat er effectief aan oplossingen gewerkt moet worden.”

screen-shot-2016-12-07-at-1-57-14-pm

De Knack-journalist bracht ook net het boek Solo: waarom steeds meer mensen alleen wonen uit. Het boek kun je hier bestellen.

Bron: Knack, Het Nieuwsblad – Beeld: Getty Images

Deze handige tips delen we graag nog met je:

Partner Content