In het huwelijksbootje stappen? Dat gebeurt vanaf nu digitaal

Door Jolien Thieleman

De start van de maand april brengt opnieuw enkele veranderingen met zich mee. Zo ook de huwelijksakte, die vanaf nu volledig digitaal is.

Stap jij binnenkort in het huwelijksbootje? Proficiat! Hier lees je wat de digitale huwelijksakte precies inhoudt.

Paspoort volstaat

De papieren akte is sinds deze maand een digitale versie geworden, opgeslagen in de centrale databank van de overheid. Concreet wil dit zeggen dat je geen balpen meer nodig hebt om je huwelijk te ondertekenen, maar dat het paspoort van de ambtenaar volstaat. “De ambtenaar, of de schepen bij de voltrekking van een huwelijk, zal de elektronische akte tekenen met de elektronische identiteitskaart”, vertelt justitieminister Koen Geens (CD&V). Het rijksregister wordt hierna automatisch bijgewerkt.

Waarom digitaal?

De overheid digitaliseert de huwelijksakte om komaf te maken met de miljoenen papieren die in stadhuizen worden bewaard. Digitale documenten zijn makkelijk in gebruik, vragen geen opslagplaats en moeten niet worden afgedrukt, wat op termijn heel wat kosten zal besparen. Oude akten vanuit lokale registers worden stilaan overgezet naar de nieuwe centrale databank.

Wat met de romantiek?

Een handtekening heeft nog steeds een grote symbolische waarde tijdens een huwelijk. Daarom zullen de meeste steden en gemeenten je toch nog pen en papier aanreiken om je handtekening te plaatsen. Heel wat burgemeesters zijn ervan overtuigd dat een pasgetrouwd koppel graag iets tastbaars meeneemt naar huis, in de vorm van een trouwboekje. Wettelijk zijn die trouwens nooit verplicht geweest, maar Vlaamse gemeenten geven ze graag mee als symbool voor het huwelijk. Dat zal na de digitalisering dus op weinig plaatsen veranderen.

Ook bij geboortes en naamsveranderingen

Ook bij een geboorte of naamsverandering zal alles digitaal gebeuren. Hierbij geldt dezelfde werkwijze: ambtenaren van de burgerlijke stand ondertekenen de akte elektronisch met hun identiteitskaart. Je hoeft dus niet langer zelf je handtekening te zetten.

Wat vind jij van de verandering?

Coverbeeld: Getty Images

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content