Heeft jouw kind ook een tabletnek?

Door De Redactie

Experts melden dat kinderen steeds meer nek- en schouderproblemen hebben. “Kinderen die op de speelplaats voorovergebogen staan over hun smartphone: vreselijk.” Annick Timmermans, professor kinesitherapie aan de UHasselt wil dat scholen smartphonegebruik op school verbieden. Ze krijgt hierbij de steun van chiropractors en kinesisten.

De smartphone is op school niet meer weg te denken en daar liggen specialisten wakker van: “Daar staan ze dan, op de speelplaats. In plaats van rond te lopen en te praten staan ze over hun smartphone gebogen. Die paar minuten dat ze kunnen bewegen staan ze stil. In een slechte houding dan nog”, zegt Annick.

“Kinderen zitten door hun overmatige smartphone- en tabletgebruik veel te vaak in een voorovergebogen houding. En ondertussen zijn er steeds meer scholen die de smartphone toelaten tijdens de schooluren. Ik snap dat niet.”
De beroepsvereniging van Belgische kinesisten steunt de oproep van de professor. “De speeltijd dient om te ontspannen. Op een iPhone of tablet tokkelen is niet ontspannen. Je nekspieren moeten continu werken om te vermijden dat je hoofd naar voren zou vallen. Dat is enorm belastend.”

Smartphone verbieden?

Dit nieuw fenomeen heeft al een naam gekregen: de tabletnek. Bij onze noorderburen heeft zo’n 40 procent van de 8- tot 18-jarigen last van nek- en rugklachten. Bij ons zijn er nog geen cijfers bekend. Toch zien Belgische chiropractors het aantal jonge patiënten met dergelijke klachten zienderogen stijgen. “Vanaf 7 jaar komen ze al bij ons terecht.”

Hoe kunnen we dit aanpakken? “Gebruik je smartphone niet langer dan 20 minuten per keer. En verander af en toe van houding: loop wat rond, haal iets om te drinken of ga naar het toilet”, zegt chiropractor Bart Vandendries.

Is de smartphone volledig verbieden dan dé oplossing? “Een totaalverbod is niet meer van deze tijd. Wij raden onze scholen vooral aan om afspraken te maken met hun leerlingen, hen erop te wijzen als het smartphonegebruik te veel wordt en hen te stimuleren om ook te bewegen tijdens de speeltijd”, zegt woordvoerder Willy Bombeek van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Bron: HNB, Beeld: shutterstock

 

Lees ook:

Partner Content