Amsterdam, Netherlands - April, 2017: Mother with three children on the bicycle in Amsterdam, Netherlands; Shutterstock ID 636768160; Projectnummer: Libelle online; Uitgave: Artikel: bakfiets; Traffic: Rani; Anders: Actua

Kleine bakfietsen moeten binnenkort op het fietspad

Door Rani Merckx

Is je bakfiets niet breder dan 1 meter? Dan moet je binnenkort op het fietspad in plaats van op straat fietsen. Dat is het nieuwe voorstel van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

Onduidelijkheid bij bakfietsbestuurders

“Zowel bestuurders van bakfietsen als politieagenten weten niet precies wat wel en niet mag“, benadrukt verkeersdeskundige Ivan Bruggeman. Hij pleit al langer voor een verduidelijking van de verkeersregels voor de verschillende soorten bakfietsen. De nieuwe aanpassing van de wegcode, opgesteld door de FOD Mobiliteit en Vervoer, zou daar verandering in brengen.

Hoe ziet het er in de praktijk uit?

  • Bakfietsen die niet breder zijn dan 1 meter, ongeacht het aantal wielen, dragen het statuut van een fiets en moeten het fietspad op.
  • Bestuurders van kleine bakfietsen mogen in een aantal eenrichtingsstraten tegen het verkeer inrijden.
  • Alle andere bakfietsen (diegene die breder dan één meter of gemotoriseerd zijn) vallen onder dezelfde verkeersregels als automobilisten en moeten op de rijweg fietsen.

Het voorstel moet nog goedgekeurd worden door de minister van Mobiliteit, maar dat lijkt een formaliteit.

Bron: Het Nieuwsblad. Beeld: Shutterstock

Ook actueel:

Partner Content