Young woman doing ironing

De grote strijkrevolutie: minder dan de helft van de vrouwen strijkt nog zelf

Door De Redactie

Voor het eerst is het aantal vrouwen dat zelf haar was strijkt, gezakt onder de helft. Dat is gebleken uit een studie van de Vrije Universiteit Brussel, deze morgen verschenen in Het Nieuwsblad. Laten we dan gewoon massaal de kreuken in onze kleren zitten?

In 1999 was strijken nog voor 62 procent van de Vlaamse vrouwen dagelijkse taak. Het nam toen zelfs een grote hap uit onze tijdsbesteding: maar liefst 1 uur en 18 minuten waren we bezig met onze kledij kreukvrij te maken. In 2013 was dat amper 49 procent.

Strijken? Neen, dank je

Socioloog Theun Pieter Van Tienoven (VUB) aan Het Nieuwsblad: “Vrouwen hebben geen tijd meer om te strijken, omdat ze veel meer dan vroeger een voltijdse job hebben. “Nemen onze mannen dan de taak over?” Helemaal niet,” zegt Van Tienoven. “Een man op vijftien houdt zich met strijken bezig, voor zo’n vier minuten per week.”

Van Tienoven en zijn team analyseerden de activiteiten van 1.350 Vlamingen tussen de 18 en 75 jaar en vergeleek ze met die van 1999 en 2004. “We waren best verbaasd over de resultaten, omdat de vaste patronen in ons leven niet zo snel veranderen. Dat geldt blijkbaar niet voor strijken.”

Strijkcheques, strijkateliers

Lopen we dan massaal met kreuken in onze kleren rond? “Meer en meer mensen besteden de karwei uit aan strijkateliers,” vertelt Alexandra Van Tongelen, zaakvoerster van Strijkwijzer, aan Het Nieuwsblad. “Onze diensten blijven elk jaar groeien.”

Ook Sodexo merkt een grote stijging: in de eerste vier maanden van 2017 werden al 833.200 dienstencheques specifiek gebruikt voor strijkwerk. Vorig jaar waren dat er amper 531.780.

Handwerk

Er zijn heel veel vrouwen die ervoor kiezen om strijken volledig uit hun takenpakket te verbannen. Styliste Lien Degol aan Het Nieuwsblad: “90 procent van je was vraagt niet om een strijkijzer, als je met je handen je was gladstrijkt. “Bij hemden of ongebruikte kleren die in een reiskoffer hebben gezeten, is strijken echt wel een noodzaak.” Of je het nu wilt of niet, strijken is nog niet helemaal verleden tijd.

Bron: Het Nieuwsblad

Lees ook:

 

Partner Content