
Nationale onderwijsstaking: waarom leggen leerkrachten het werk neer?
Morgen, woensdag 20 maart, leggen heel wat leerkrachten het werk neer om te staken. Maar waarom precies? We geven graag een woordje uitleg.
Grote stakingsbereidheid
Volgens de socialistische vakbond zal maar liefst 50 tot 75 procent van het personeel in het lager onderwijs staken. “In het basisonderwijs is er een grote stakingsbereidheid”, zegt Marianne Coopman van het Christelijk Onderwijzersverbond aan De Tijd. “In een op de twee basisscholen zijn er veel stakers of zal de school zelfs sluiten. Het lager onderwijs heeft dringend nood aan meer investeringen zodat er meer handen in de klas zijn en meer omkadering is. De mensen zitten op hun tandvlees.”
Hoge druk
Leerkrachten geven dan ook steeds meer toe dat ze de druk niet langer aankunnen, om meerdere redenen:
- Er is een tekort aan leerkrachten, en door de werk- en zorgdruk haken er ook steeds meer af. Er zijn hogere ziektecijfers en er is meer verloop in het onderwijs.
- Er zijn te weinig werkmiddelen in de klas.
- De invoering van het M-decreet, waarbij leerlingen met een (lichte) beperking of leerachterstand les volgen in het gewone onderwijs in plaats van het buitengewone onderwijs. Leerkrachten kunnen dikwijls te weinig ondersteuning bieden of te weinig tijd spenderen aan de leerling.
- De frustratie over de pensioeningrepen groeit, waarbij leerkrachten ‘langer zullen moeten werken voor een lager pensioen’. De vakbond had gehoopt dat leerkracht op de lijst van zware beroepen zou komen, zodat ze vroeger op pensioen zouden kunnen, maar dat akkoord is er nooit gekomen.
De stakers vragen de volgende Vlaamse regering, waar we in mei voor gaan stemmen, om de nodige investeringen te doen in plaats van telkens op het onderwijs te besparen. Daarnaast komen ze op voor een werkbare omgeving: meer mensen in de klas én meer werkingsmiddelen.
Mag een school zomaar sluiten?
Voor leerlingen zijn stakingsdagen gewone schooldagen, waardoor ze eigenlijk op school terecht moeten kunnen. Als leerkrachten staken, kunnen collega’s wel een vervangend programma of opvang voorzien.
Gemeentescholen kunnen bijvoorbeeld gemeentepersoneel inschakelen om voor de opvang te zorgen. Als er te weinig opkomst van leerkrachten of geen alternatief is, kan de directie beslissen om de school te sluiten. Volgens het GO! gaan minstens tien basisscholen dicht omdat er geen opvang voorzien kan worden.
In hoeveel en welke scholen wordt gestaakt morgen, is nog niet helemaal duidelijk. Wat je best doet, is even informeren bij de school van je kind wat er morgen precies zal gebeuren.
Lees ook:
- Nieuwe richtlijnen voor broodlunch op school: “Het moet gezonder”
- Terug naar school: 10x brooddoos-ideeën om van te smullen
- Help, mijn kind is schoolmoe: onze experts geven tips voor ouders
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!