Nieuw wetsvoorstel beschermt grootouders bij scheiding

Door De Redactie

Kinderen gaan graag op bezoek bij oma en opa. Maar als de ouders uit elkaar gaan, kunnen ook de grootouders daaronder lijden. Het kan zijn dat het contact tussen kleinkind en grootouder stopt of vermindert. Er is een nieuw wetsvoorstel dat grootouders meer wilt beschermen.

Geen hechtere band dan die tussen kinderen en hun grootouders. Door een scheiding of conflict kan dat ineens compleet veranderen. Zo zouden volgens De Standaard meer dan 600 grootouders een rechtszaak aanspannen om het omgangsrecht met hun kleinkind te garanderen.

“Bemiddeling zou altijd de eerste stap moeten zijn in conflicten tussen ouders en grootouders”, zegt kamerlid Goedele Uyttersprot (N-VA). “Zodra je naar de rechtbank stapt, ontdek je dat de verschillende gerechtelijke arrondissementen een eigen rechtspraak hanteren. Dat is normaal, maar gezien de gevoelige materie leidt dat vaak tot een onrechtvaardigheidsgevoel.” Zij diende daarom een wetsvoorstel in dat het verplicht maakt om voordat je naar de rechtbank stapt, eerst te kiezen voor bemiddeling.

De lange lijdensweg vermijden

Bemiddeling zou spanningen tussen de twee partijen kunnen verminderen of zelfs wegnemen. Want een gerechtelijke procedure is een lange en moeilijke weg. Bemiddeling kan op twee manieren: via doorverwijzing naar een bevoegde instantie of door een externe bemiddelaar.

“Door bemiddeling in de wet op te nemen, willen we ouders en grootouders bewuster maken. Een rechter legt zoiets nu niet automatisch op en partijen kiezen  zelden uit eigen initiatief voor bemiddeling. Op deze manier zullen conflicten minder escaleren”, aldus  Uyttersprot.

“Het is ook niet de bedoeling dat iedereen een beroep kan doen op bemiddeling. Grootouders moeten aantonen dat zij en affectieve relatie met het kind hadden. Dat kan bijvoorbeeld door te bewijzen dat zij de kinderen van school ophaalden of iedere woensdagmiddag kookten.”

 

Bron: De standaard, beeld: shutterstock

 

Dat oma’s en opa’s belangrijk zijn in ons leven staat vast.
Deze 9 dingen heb je vast van hen geleerd.

Of ontdek oma’s wondermiddeltjes.

 

Partner Content