Oma’s wondermiddeltjes

Door De Redactie

Kippensoep tegen verkoudheid, citroensap tegen een kater, rozemarijnthee tegen darmklachten. Oma had voor alles wel een middeltje achter de hand. Of ze werkten? Deze alvast wel!

1. Verkouden? Drink kippensoep!

Heb je genoeg van al dat snotteren, hoesten en niezen? (Verse!) kippensoep zou infecties van de bovenste luchtwegen effectief afremmen, maar ook gewrichtspijn verzachten en de neus vrijmaken. Bovendien verhoogt hete soep de lichaamstemperatuur een beetje, zodat je de verkoudheid sneller zult uitzweten.

2. Relax met lavendel

Als je veel aan je hoofd hebt en moeilijk de slaap kunt vatten, kun je ’s avonds tot rust komen in een warm lavendelbad. Laat 100 g lavendelbloesems ’schrikken’ in 2 liter kokend water, laat dit mengsel 5 minuten trekken en giet het door een zeef in een warm bad. Lavendelbloesems bevatten een etherische olie met een uitgesproken ontspannend effect. Geen verse lavendel in huis? Probeer het dan met een paar druppels lavendelolie in het bad of met badschuim of douchegel op basis van lavendel.

3. Zout water maakt je neus vrij

Vervelend, zo’n verstopte neus. Je neus spoelen met een zoutoplossing desinfecteert, maakt slijmen los en vermindert de vorming van nieuwe slijmen. Als je het regelmatig doet, zou je verkoudheid en sinusitis op termijn zelfs kunnen vermijden. Zo ga je te werk: los een mespunt keukenzout op in 200 ml water. Buig je hoofd naar rechts, knijp je linkerneusgat dicht en snuif met je rechterneusgat het water op. Doe voor de andere kant hetzelfde maar andersom.

4. Citroen verjaagt die kater

Duizelig, misselijk en hoofdpijn, na een avondje stappen? Drink je kater weg met een simpel citroendrankje. Snij 2 à 3 citroenen (liefst onbehandeld) in stukjes, kook ze 10 minuten en drink het warme brouwsel op. Dankzij het citroenextract in de schil en het citroenzuur in de vrucht worden gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd. Bovendien zuivert het je spijsverteringsstelsel en vermindert het braakneigingen.

5. Rozemarijn verzacht darmklachten

Rozemarijnthee bevat een essentiële olie die de werking van de galblaas stimuleert en de spijsvertering bevordert. Zo maak je het: kook 1 liter water, haal van het vuur en voeg 50 g verse rozemarijnnaaldjes toe. Laat 10 minuten trekken en drink op. Als je wilt, mag je zelfs een kopje drinken na elke maaltijd.

6. Gorgel je keelpijn weg

Te lang gezongen, geroepen of in de kou gestaan en nu last van je keel? Gorgel dan enkele minuten met lauw gezouten water. Of met kamillethee of bessensap, als je daar de voorkeur aan geeft. Grglgrglgrgl!

7. Koud kompres tegen wallen

Op zoek naar een instant middel tegen de wallen onder je ogen? Leg twee soeplepels in de diepvries, rol ze na 10 minuten in zakdoekjes en hou ze vervolgens met de bolle kant tegen je wallen. Je kunt de lepels ook gewoon een tijdje in de koelkast leggen.

8. Scrub je lippen met tandpasta

Last van droge lippen? Maak er dan een gewoonte van om niet alleen je tanden, maar ook je lippen met tandpasta te poetsen. Sensuele lippen gegarandeerd.

9. Olijfolie tegen schrale handen

Winterkou droogt je handen snel uit. Verzorg ze daarom goed: een scrub met olijfolie is ideaal. Doe wat olijfolie op je handen, voeg er wat suiker of zout aan toe en wrijf je handen over elkaar. Daarna goed wassen!

10. Kaneel stopt diarree

Nee, je hoeft niet altijd meteen naar de apotheker te rennen voor Imodiumpilletjes. Een lepeltje kaneel met wat suiker zou namelijk ook heel doeltreffend zijn tegen diarree. Niet zo’n liefhebber van kaneel? Probeer het dan eens met rijstwater of havermoutvlokken.

11. Veenbessensap bij blaasproblemen

Regelmatig last van een blaasontsteking? Drink dan elke dag minstens twee glazen veenbessensap of cranberrysap (wat hetzelfde is). Veenbessen bevatten namelijk een stof die het de schadelijke bacteriën moeilijker maakt, zich aan de blaaswand vast te hechten. Wel opletten: veenbessensap werkt alleen preventief. Om een blaasontsteking effectief te genezen, zul je dus nog steeds antibiotica moeten nemen.

12. Honing versus hooikoorts

Allergisch voor pollen? Probeer dan elke dag wat honing te eten. Honing is niet alleen lekker zoet, maar versterkt ook je immuunsysteem. Het bevat namelijk een kleine hoeveelheid pollen en stuifmeel, wat maakt dat je lichaam minder gevoelig zal reageren op de pollen in de lucht. Vooral honing uit je eigen streek zou heel efficiënt zijn.

 

Partner Content