Nieuwe campagne van Touring: ‘Je partner kussen kan dodelijk zijn’

Door Diny Thomas

Mobiliteitsorganisatie Touring pakt uit met enkele opmerkelijke slogans. ‘Naar je baby lachen kan dodelijk zijn’ of ‘Selfies nemen kan dodelijk zijn’, twee zinnen die de gevaren van afleiding achter het stuur pijnlijk duidelijk maken.  Het is geen nieuws dat we vaker afgeleid achter het stuur zitten dan we zelf denken. Maar wist je dat twee seconden genoeg zijn om een ongeval te veroorzaken, of er zelf in betrokken te raken? Touring wil met een nieuwe campagne duidelijk maken dat de kleinste afleiding wel heel grote gevolgen kan hebben.

Kleine afleiding, grote gevolgen

Naar je baby lachen kan dodelijk zijn.’ ‘Je partner kussen kan dodelijk zijn.’ ‘Selfies nemen kan dodelijk zijn.’ Het zijn maar enkele slogans die de mobiliteitsorganisatie bedacht, en die je meteen naar de keel grijpen. Daarmee gaat Touring nog een stapje verder. We weten allemaal dat je niet achter het stuur mag kruipen als je gedronken hebt. Of dat sms’en en bellen als je aan het rijden bent, absoluut not done is. En toch gebeurt het dagelijks op de weg.

Twee seconden

Zo’n 25 tot 30 procent van de bestuurders is afgeleid. De muziek een beetje luider zetten, het navigatiesysteem instellen, of een slokje water drinken. Die twee seconden dat je met iets anders bezig bent dan de weg zijn er twee te veel, want voor je het weet rij je tegen een andere auto of heb je die ene fietser niet gezien. En dat is de voornaamste boodschap die Touring wil meegeven.

Automatisch afgeleid

Al betekent het natuurlijk niet dat je niet meer luidkeels mag meebrullen met je favoriete lied dat op de radio wordt gespeeld. Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is het heel normaal dat je in de auto soms afgeleid bent. Het schakelen, het sturen, zelfs de pinkers opzetten is iets dat automatisch gebeurt. Daardoor denk je meer tijd te hebben voor andere dingen, al is dat maar schijn. Bovendien overschatten we onze rijkunsten. Iedereen denkt de beste chauffeur te zijn, en dat geeft een vals gevoel van veiligheid.

Liever een gelukkige chauffeur

Maar af en toe eens lachen of zingen in de auto kan echt geen kwaad. Integendeel! Van zingen in de wagen word je alleen maar gelukkig. En liever een blije chauffeur die zich voorbeeldig gedraagt, dan een chagrijnige. Bron: VRT NWS – Bron: Getty Images

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content