Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Deze nieuwe barbecuetrend kan gevaarlijk zijn

Door De Redactie

Er is een nieuwe trend opgedoken in barbecueland: het vlees laten garen, rechtstreeks op de kolen. Na anderhalve minuut heeft het dan een lekker krokant korstje. Volgens barbecuegoeroes is er niks mis met deze ‘holbewonerssteak’. Maar de Stichting tegen Kanker denkt daar anders over.

Een steak ‘caveman style’, ook al gekend bij onze noorderburen, doet nu ook hier zijn intrede. Hierbij gaar je het vlees op de traditionele manier: je legt het op het rooster en gedurende de laatste anderhalve minuut tussen de kolen, zonder zilverpapier. Tom De Jaeger, barbecuespecialist licht toe: “Je doet dit met een stuk vlees dat vrij veel vet bevat: een staartstuk, een rib…  Als het tussen de kolen ligt, waar het zo’n 400 tot 500 graden heet is, wordt het randje superkrokant en karameliseert het vet.”
Klinkt lekker, maar eigenlijk is het best ongezond. “Rood en vetrijk vlees dat op hoge temperatuur bereid wordt, kan leiden tot de vorming van polycyclische koolwaterstoffen en heterocyclische amines, twee kankerverwekkende stoffen”, zegt dokter Mathijs Goossens, van de Stichting tegen Kanker. “Dat is al het geval bij een gewone barbecue. Wie het vlees rechtstreeks op de kolen legt, vergroot dat effect. Niet aan te raden, dus.”

Vlees marineren

Volgens barbecuespecialist Tom moet een holbewonerssteak zeker kunnen, op voorwaarde dat je het goed doet. “Sommige homeopathische middelen, tegen diarree bijvoorbeeld, zijn óók gemaakt op basis van houtskool. Een beetje houtskool is dus helemaal niet slecht. Maar het vlees mag niet zwart zijn. In Nederland leggen ze het vlees soms rauw op de kolen, maar dan wordt de buitenkant wel heel snel zwart, en dat is niet de bedoeling.”

Hoe kun je die kankerverwekkende stoffen op de barbecue eigenlijk vermijden? Door je vlees te marineren! “Wat olijfolie met knoflook of sjalotjes, citroensap of azijn voorkomt de vorming van schadelijke stoffen”, zegt dokter Goossens. Goed om weten!

Bron: Nina, Beeld: shutterstock

Lees ook:

Partner Content