Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

8 tips voor een veilige barbecue

Door De Redactie

Als de zon zich van haar beste kant laat zien, is een gezellige barbecue heerlijk! Toch is het belangrijk om bij heel warm weer extra hygiënisch te werk te gaan. Wij geven je enkele tips.

Ideaal weertje om een gezellige barbecue te organiseren. Maar waar moet je op letten? Onze tips voor een geslaagd en veilig feestje op kolen.

Zet geen eten in de volle zon

Je kunt gerust buiten eten op een snikhete dag, maar zet je slaatjes, sauzen en vlees niet in de volle zon. Probeer al je eten zo veel mogelijk in de schaduw te plaatsen, of laat het in de keuken staan. Haal het eten pas uit de koelkast als je etentje begint, dus niet te lang vooraf. Vuistregel: hou koude gerechten zo lang mogelijk koel en warme gerechten zo lang mogelijk goed warm.

Meng geen rauw en gebakken vlees

Leg geen rauw vlees vlak naast (gedeeltelijk) gebakken vlees op de rooster, om kruisbesmetting te voorkomen. Gebruik om diezelfde reden ook twee aparte schotels voor rauw en gebakken vlees.

Vlees afspoelen is nutteloos

Veel mensen denken dat als ze het vlees afspoelen met water voor het bakken er geen bacteriën meer zijn. Dit heeft jammer genoeg geen zin. De kiemen zitten immers vastgehecht aan het oppervlak.

Verhit tot minstens 70°C

Of je je vlees nu bakt in een pan of op de barbecue, belangrijk is dat het verhit wordt tot in de kern en daar een temperatuur van 70°C bereikt. Zo worden de meeste schadelijke bacteriën vernietigd. Een steak is steriel aan de binnenkant en kan daarom saignant geserveerd worden. Maar vis en gevogelte verhit je altijd tot in de kern. Hetzelfde geldt voor bereidingen met gehakt, zoals worsten, hamburgers en gehaktballetjes.

Was je groenten grondig!

Rauwe groenten en fruit kunnen – net zoals eieren, zuivel, vlees en vis – een voedingsbodem zijn voor bacteriën. Grondig wassen, schillen en desnoods verhitten is dus de boodschap.

Verschillende snijplanken

Gebruik altijd aparte snijplanken voor groenten, vis en vlees. Dat geldt trouwens voor alle keukengerei waarmee het voedsel in aanraking komt.

Handen wassen

Misschien een overbodige tip om mee te delen, maar het is essentieel om altijd voor het snijden van groenten of vlees je handen te wassen. Na de aanraking met vlees moet je opnieuw je handen wassen om verder te werken met de groentjes (en omgekeerd).

Wat met de BBQ-restjes?

Slaatjes, vlees, sausjes: bij een barbecue heb je altijd wel restjes. Wil je die bewaren? Zorg er dan voor dat het voedsel zo snel mogelijk afkoelt. Hoe trager het afkoelingsproces, des te groter de kans op bacteriën. Restjes die langer dan een uur op tafel stonden, gooi je daarom het beste weg. Vergeet niet om de restjes achteraf opnieuw goed op te warmen.

Lees ook zeker deze smaakmakers: