Ook dit vliegt nu rond in Brussel

Door De Redactie

In de Brusselse botanische tuin Jean Massart ontdekten biologen een nieuwe vliegensoort. Ze doopten het vliegje ‘Drapetis bruscellensis’. Het is heel bijzonder dat er nog nieuwe soorten worden ontdekt, en al zeker in Brussel.

In 2015 plaatsten biologen een insectenval in de botanische tuin Jean Massart (een vijf hectare grote tuin in Oudergem, naast het Zoniënwoud). Wekelijks maakten ze de val leeg. De insecten die ze vonden, bewaarden ze in ethanol.

Uitzonderlijk nieuws

In juli ontdekten ze een vliegje van twee millimeter groot. Ze onderzochten het en na studie van het DNA bleek het een nieuwe soort te zijn. De drapetis-vlieg is slechts een paar millimeter groot en heeft een glanzend zwart borststuk. Ze voedt zich vooral met bladeren en boomstammen, maar maakt ook jacht op mijten en kleinere insecten.

Het nieuws is best uitzonderlijk. “In België wordt niet elke dag een nieuwe soort voor de wetenschap ontdekt, en al zeker niet in Brussel”, zegt entomoloog Patrick Grootaert van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

Bron: deredactie, beeld: deredactie

 

Zo raak je af van die fruitvliegjes!

Partner Content