Oeps: gebruik jij de airco in de wagen ook verkeerd?

Door Celine Werner

De zomer kent veel voordelen, maar ook z’n nadelen zoals een té warme wagen bijvoorbeeld. Op zulke momenten is de airco de redder in nood. Maar wist je dat heel wat mensen deze fout gebruiken? 

De meest gemaakte airco-fouten én oplossingen

De airco meteen aanzetten

Als het buiten snikheet is, is het natuurlijk verleidelijk om hem meteen aan te zetten van zodra je de wagen instapt. Maar eigenlijk doe je dit beter niet. Doe eerst even de ramen open terwijl je rijdt, zodat de auto even kan ventileren. Doe pas na een minuutje de ramen dicht en de airconditioning aan.

Niet in je gezicht laten blazen

Denk aan je medepassagiers, en laat de koude lucht niet alleen in je eigen gezicht blazen. Daar krijg je trouwens tranende ogen van. Het is eerder aangeraden om de uitstroomopeningen naar boven te richten zodat iedereen er baat bij heeft, en bovendien is het ook slim, omdat de warmte stijgt.

Hou rekening met de buitentemperatuur

Want als het verschil tussen binnen en buiten meer dan zes graden celsius bedraagt, kan dit leiden tot hoofd- en keelpijn en een verkoudheid.

De airco moet uit voor je de motor uitzet

Meestal gaat de airco pas uit als je simpelweg de motor uitzet. Maar zo kan de airco niet opdrogen, waardoor er zich bacteriën gaan nestelen. Als je hem de volgende keer weer aanzet, komen deze ongezonde stoffen de wagen in. Probeer hem daarom 5 minuten voordat je de motor afzet, uit te zetten.

Geen airco in de bergen

Ga je richting de bergen? Zet dan de airco uit, zo geef je je voertuig weer wat extra vermogen om erop te rijden. Hetzelfde geldt trouwens voor auto’s die een caravan voorttrekken.

Bron: libelle.nl – Beeld: gettyimages.be

Nog meer lezen:

Partner Content