© Getty Images

Overstappen van energieleverancier: zo simpel is het

Door Diny Thomas

Op ijskoude dagen zoals deze verbruiken we allemaal meer energie. Wist je dat 7 op de 10 Vlaamse gezinnen ooit al van gas- en elektriciteitsleverancier veranderd zijn? Met zo’n switch kun je besparen op je energiefactuur en het is niet eens zo moeilijk. 

Hoeveel win je met een switch?

Als je niet alleen van elektriciteits- maar ook van gasleverancier verandert, kun je maar liefst 200 euro per jaar besparen. Voor wie een ‘slapend’ contract heeft, en dus nog nooit van leverancier veranderde, kan dat zelfs oplopen tot 600 euro. Alles hangt natuurlijk af van je verbruik. Ben je het zuinige type? Dan zal een switch je wellicht wat minder opleveren. Volgens de Vlaamse energieregulator VREG willen de meeste gezinnen al overstappen vanaf een besparing van 135 euro, wat in werkelijkheid dus een stuk hoger ligt.

Vanwaar dat prijsverschil?

Tal van energieleveranciers proberen nieuwe klanten te ronselen met flinke welkomstpremies, wat de prijs aardig kan doen zakken. Let wel: het hangt natuurlijk wel af van de stroom die je kiest. Wil je overschakelen op 100% groene energie? Dan betaal je natuurlijk sowieso wat meer. Maar als je je ecologische voetafdruk absoluut wilt verkleinen, betaal je die meerprijs misschien maar wat graag.

Hoe maak je de overstap naar een nieuwe energieleverancier?

Benieuwd of jouw energiecontract het voordeligste is? Doe dan de V-test van de VREG. Valt het resultaat tegen? Ga dan op zoek naar een voordeliger contract via een prijsvergelijker, zoals Energie-Vergelijker.be.

Als je een voordeligere prijs gevonden hebt, is de overstap snel gemaakt. Het enige wat je moet doen, is je meterstand doorgeven aan de netbeheerder (bv. Fluvius). Je oude en nieuwe energieleverancier regelen al de rest. Op enkele minuten is alles geregeld, al duurt de effectieve overstap wel nog minstens vier weken.

Brengt zo’n switch geen onaangename verrassingen met zich mee?

Nee, sinds 2012 is een overstap heel eenvoudig geworden. Je hoeft geen verbrekingsvergoeding te betalen en de administratieve rompslomp is een stuk kleiner geworden. Je loopt ook niet het risico een dubbele factuur te moeten betalen, en je komt nooit zonder elektriciteit of gas te zitten.

Wat na de overstap?

Het is aangeraden om elk jaar je contract opnieuw te bekijken. De welkomstpremie vervalt meestal na één jaar, en dan moet je de (duurdere) basisprijs betalen. Wil je blijven profiteren van fikse kortingen? Doe dan gewoon opnieuw de V-test.

Maakte jij al eens de switch?

MEER BESPARINGSTIPS:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content