Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hartverwarmend: peuter Stan pakt samen met opa zwerfvuil aan

Nog maar twee jaar is Stan en nu al zet hij zich in voor het milieu. Samen met zijn opa en zijn speelgoedtractor gaat hij op zoek naar blikjes en ander zwerfvuil om in de vuilbak te gooien. Want jong geleerd is oud gedaan.

Stan Ameye is nog maar twee jaar oud en nu al laat hij ons allemaal zien hoe het moet. Op zijn speelgoedtractor rijdt hij vrolijk rond, op zoek naar afval. De twee lopen elke week een stukje van de Sleihagestraat in Oostnieuwkerke af. Stan op zijn tractor, opa Marc te voet. En als ze afval vinden, gaat het in de aanhangwagen om vervolgens te belanden in de vuilbak. Waar afval thuishoort.

Jong geleerd, oud gedaan

Opa Marc Cool is imker en hij merkt wat een grote invloed zwerfvuil heeft op zijn bijen. De bij is met uitsterven bedreigd en al dat afval doet daar geen goed aan. Hij leerde zijn twee dochters en ook zijn kleinzoon al van kleins af aan dat respect voor de natuur belangrijk is. Het begon allemaal met een wandelingetje. Toen Stan een boeketje ging plukken voor zijn oma, raapte opa Marc een blikje op dat in de berm lag. En sindsdien gaan ze samen op pad om afval te verzamelen. Zelfs als hij met zijn ouders ergens naartoe gaat, zoals een festivalletje of straatfeest, ruimt hij alle plastic bekers en blikjes op om in de vuilbak te gooien. Hij toont ons allemaal hoe het moet.

Positieve reacties

De reacties die het vrolijke tweetal krijgt, zijn superpositief. Wanneer ze op zoek zijn naar afval in de middenberm, rijden er heel wat chauffeurs voorbij die hun duim omhoog steken. Het spijtige is wel dat er elke week weer veel zwerfvuil in de berm ligt, genoeg om Stan’s aanhangwagentje volledig te vullen. Volgens opa Marc ligt het echt aan de opvoeding van mensen. Hij is er dan ook van overtuigd dat Stan nooit afval in de natuur zal gooien. En ondertussen houden ze een klein stukje natuur proper, daar verdienen ze toch een dikke proficiat voor.

Bron: Hln, beeld: ©Joke Couvreur, Hln

Lees ook

Partner Content