
Bpost waarschuwt voor phishing: zo trap je niet in de val

‘Uw pakket is onderweg, volg hier uw zending.’ Wie ooit al eens een online bestelling plaatste, kent het bericht. Maar postbedrijf bpost waarschuwt nu voor valse sms’en die rondgaan in hun naam. Een duidelijk geval van phishing, dat nog steeds te veel slachtoffers maakt.
Wat is phishing?
Verhalen van mensen die plots duizenden euro’s zagen verdwijnen van hun bankrekening doen al een tijdje de ronde. En ze duiken nog altijd op, want phishing blijft nog te veel slachtoffers maken.
Wat houdt phishing juist in? De oplichters ontfutselen bankcodes, wachtwoorden of andere persoonlijke gegevens door zich uit te geven als een betrouwbare bron. Ze sturen een mail, een sms’je of een bericht via sociale media met een link waar je de cijfercode van je bankkaart intikt. Veel mensen doen dat nietsvermoedend, want wie vertrouwt z’n eigen bank of de politie nu niet? Het gevolg: de fraudeurs gebruiken je gegevens om je bankrekening leeg te halen.
De reden waarom steeds meer mensen slachtoffer worden van phishing, is volgens bankfederatie Febelfin de manier waarop de oplichters te werk gaan. Ze halen je bankrekening soms niet in één keer leeg, maar stelen regelmatig kleine bedragen. Niet iedereen merkt dat onmiddellijk op, waardoor de criminelen op het einde van de rit gaan lopen met een groot bedrag.
Phishing in cijfers
Vorig jaar werden er maar liefst 3.225.234 verdachte berichten doorgestuurd, wat bijna een verdubbeling is ten opzichte van het jaar voordien. In ongeveer 67.000 gevallen werd er effectief een transactie gedaan, waardoor de oplichters zo’n 34 miljoen euro buitmaakten.
Zo trap je niet in de val
Terwijl je phishingmails en -berichtenΒ vroeger nog in een oogopslag kon herkennen op basis van taalfouten, gaan fraudeurs tegenwoordig professioneler te werk en zien verdachte berichten er steeds betrouwbaarder uit. Alert blijven is dus de boodschap:
- Controleer altijd de afzender. Is het de eerste keer dat een mailadres in je inbox opduikt? Dan betekent het meestal niet veel goeds.
- Als de link in de mail je doorverwijst naar websites waar je gratis gadgets kunt winnen, dan verlaat je best zo snel mogelijk de pagina.
- Word je in de mail aangesproken met je naam? Goed. Als er een algemene of vage aanspreektitel te lezen is, dan is de mail vaak niet te vertrouwen.
- Een mailtje van de bank waarin gevraagd wordt om je bankgegevens door te sturen? Niet doen. Bankinstanties vragen nooit om gevoelige informatie op mail te zetten.
- Vragen ze je om een bedrag te betalen via Western Union, of een andere betaalmethode die je nooit gebruikt? Neem dan contact op met het Centrum voor Cybersecurity in BelgiΓ« vΓ³Γ³r je daadwerkelijk betaalt.
- Als je een online betaling wilt doen, tik dan altijd zΓ©lf het webadres in van je bank, of open de app op je telefoon. Doe dat in geen geval via een andere link.
- Als je twijfelt of de mail of het bericht betrouwbaar is,Β bel dan naar de bank of organisatieΒ in kwestie om na te gaan of de boodschap wel degelijk door hen werd verzonden.
Wat als je toch hebt geklikt of ingelogd?
- Gaf je bankgegevens door? VerwittigΒ dan onmiddellijk Card Stop (www.cardstop.be of 070 344 344) en laat je bankkaart blokkeren.
- Laat de virusscannerΒ een uitgebreide scanΒ op de computer uitvoeren.
- WijzigΒ voor de zekerheid de belangrijkste wachtwoorden.
LEES OOK:
- Online bankieren: hoe veilig is het?
- Slim met geld: zo beheer je een gezinsbudget
- Aha: ken jij deze slimme bespaartips al?
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!