Garbage and pollution on a Tropical beach

Plastic, de nieuwe parasiet van de zee

Door De Redactie

Milieuvervuiling, we kunnen er niet omheen kijken. De Britse onderzoekersorganisatie Eunomia bevestigt: per vierkante meter zeebodem ligt zo’n 70(!) kilogram plastic. Cijfers die voor zich spreken.

Onze verzorgingsproducten

Het gaat vooral om grotere stukken zoals plastic flessen, verpakkingsmateriaal maar ook microplastics. Deze laatste zijn kleine plasticdeeltjes die je vindt in onder andere onze make-up, scrubs en tandpasta!

Ook de visserijsector zorgt voor heel wat plastic of afgedankt vismateriaal. Alles samen zorgt dat voor 12,2 miljoen ton plastic in de wereldzeeën, wat heel wat is!

Getty

“We schatten dat er gemiddeld 70 kilogram plastic aanwezig is per vierkante kilometer zeebodem”, schrijven de auteurs in het rapport van Eunomia. Volgens de onderzoekers blijkt ook dat slechts 1 procent van het plastic (minder dan 1 kilogram per vierkante meter) blijft drijven, de rest zinkt naar de bodem.

Gezonken afval vormt mee het decor van de zeebodem.
Gezonken afval vormt mee het decor van de zeebodem.

Nog erger op het strand

Op stranden ligt dat getal nog hoger: 2000 kilogram plastic afval per vierkante meter. “Soms wordt afval rechtstreeks op de stranden gedropt, andere plastics spoelen aan. Duidelijk is wel dat er een uitwisseling is tussen afval in de zee en op het strand. Door de stranden proper te houden, helpen we de oceanen schoon te maken”, zeggen de auteurs.

Getty

Gelukkig zijn er al veel projecten die moeten zorgen voor minder plastic in de zeeën. Maar we kunnen zelf ook ons steentje bijdragen door bijvoorbeeld geen plastic zakken te gebruiken als we gaan winkelen. Of glazen flessen water en frisdrank te kopen. Het maakt een groot verschil!

Denk aan het milieu:

Bron: deredactie, beeld: Getty

Partner Content